Tihi znaci anksioznosti kod dece

26/08/2019 12:39

Tihi znaci anksioznosti kod dece

Anksioznost je jedna od najrasprostranjenijih duševnih oboljenja na svetu, pa tako ni deca nisu imuna. Evo na koje znakove treba da obratite pažnju.

Anksioznost kod dece

  1. Mnoga deca beg od stvarnosti pronalaze u gledanju crtanih filmova, igranju video- igara ili gledanju Jutjub snimaka. Ukoliko vaše dete češće nego obično traži da gleda crtaće ili da igra igrice, znak je za uzbunu.
  2. Dete koje nastoji da zadovolji sve u svom okruženju, jer se boji da će nekoga razočarati, takođe može da bude zabrinjavajući faktor.
  3. Opsesivno kompulsivni poremećaji često prate anksioznost. Stoga ukoliko dete češće pere ruke, slaže igračke na neuobičajen način i sl. takođe je tihi znak anksioznosti.
  4. Buđenjeusred noći, problemi sa spavanjem ili ukoliko dete odjednom ne želi da spava samo mogu biti simptomi anksioznosti kod deteta.
  5. Gubitak apetita takođe je simptom lošeg duševnog stanja.
  6. Ukoliko je dete nekada bilo nezavisno, a sada ima problem da ne može bez vas i vašeg partnera, znak je socijalne anksioznosti.
  7. Ukoliko se žali na fizičku bol, a da nije prethodila neka bolest ili povreda, može biti znak za uzbunu. Dete naime psihološko stanje često menja sa fizičkim, jer ne zna razliku.
  8. Problemi sa probavom su takođe znak za uzbunu.
  9. Ukoliko dete duži vremenski period deluje razdražljivije nego inače ili pak odsutno, vreme je da reagujete.
  10. Umor i nenaspavanost, te nezainteresovanost kod dece takođe su simptomi anksioznosti.

 

26/08/2019 12:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments