Kofein i trudnoća: Da ili ipak ne?

01/02/2019 12:08

Kofein i trudnoća: Da ili ipak ne?

U trudnoći, žene imaju tendenciju da povedu više računa o zdravlju i ishrani. Brojne namirnice nisu preporučljive za trudnice, a da li kafa spada u jednu od njih?

Kafa i trudnoća

Kofein, osnovni sastojak kafe, nalazi se i u brojnim drugim pićima i hrani. Zapravo je veoma teško izbeći ovaj sastojak. Na svu sreću, mala količina kafe (oko 200 mg) bezbedna je za trudnice, kažu američki stručnjaci.

Pogledajte još: Koje namirnice treba izbegavati u trudnoći

Kako kafa utice na trudnicu?

Iako i dalje nije jasno da li kofein ima neki uticaj na ženu dok je u drugom stanju, trudnice uglavnom dobro tolerišu malu količinu kafe dnevno. Međutim, neke žene ne mogu da piju kafu dok su u drugom stanju, jer im bude muka od ukusa ili pak mirisa.

Ukoliko s vama to nije slučaj, sasvim je u redu da popijete jednu šoljicu kafe dnevno.


Kako kofein utiče na bebu u stomaku?

Kofein je prirodni stimulans, a beba, dok se razvija, ne može da izađe na kraj s ovim sastojkom, kao odrastao čovek. Kod bebe može doći do ubrzanog rada srca ili do problema spavanja. Nije poznato kako prevelika količina kofeina utiče na bebu, dok je u stomaku, pa stručnjaci savetuju poseban oprez i organičenje unosa kafe.

Kada ste trudni, želite da napravite najbolje izbore za sebe i svoju bebu. Može biti i te kako zbunjujuće i teško pratiti sve te informacije i donositi odluke po pitanju ishrane dok ste u drugom stanju.

Najbolje je o svim nedoumicama posavetovati se sa lekarom koji nadgleda vašu trudnoću.

01/02/2019 12:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments