Koje namirnice treba izbegavati u drugom stanju?

10/01/2018 16:22

Koje namirnice treba izbegavati u drugom stanju?

Dobro izbalansirana ishrana tokom trudnoće jedan je od ključnih faktora za pravilan razvoj bebe, jer time u organizam unosite esencijalne nutrijente, vitamine i minerale. U nastavku otkrijte koje namirnice treba da izbegavate dok ste u drugom stanju.

Sirovo meso

Nedovoljno kuvano i termički neobrađeno sirovo meso može biti prepuno bakterija, kao što je salmonela, ali i parazita. Dok ste u drugom stanju izbegavajte nepečeno meso i mesne prerađevine koje se služe sirove i radije izaberite dobro termički obrađeno meso. Ovde se podrazumeva i slanina, šunka, kao i suši, ukoliko je neko ljubitelj ribe.

Sirova jaja

Iz istog razloga zbog čega treba izbegavati sirovo meso, izbegavajte i jaja. Ona mogu da budu nosioci salmonele, pa stoga ne konzumirajte kremove i soseve koji se prave od sirovih jaja.

Meki sir i pašteta

Gorgonzola i feta sir, kao i paštete mogu biti  zaražene liusteriozom, a infekcija se ispoljava kao meningitis ili meningoencefalitis, rombencefalitis ili moždani apsces.

Kofein

Iako su mnoge studije pokazale da kofein ima benefite po naše zdravlje, konzumacija kofeina tokom trudnoće treba da bude svedena na minimum.

10/01/2018 16:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments