Kako i na koji način kućni ljubimci utiču na razvoj deteta?

25/05/2018 13:33

Kako i na koji način kućni ljubimci utiču na razvoj deteta?

Kućni ljubimci čine deo jedne porodice, ali kada stigne beba, postavlja se pitanje, koliko je zdravo imati ljubimca u bliskom okruženju bebe? Da li postoje određene opasnosti? I mogu li ljubimci uticati na razvoj bebe?

Iako donose radost i ljubav pod okrilje doma, ljubimci takođe, predstavljaju odgovornost i obaveze kao što su briga i nega.

Roditelji često ne mogu da se odluče za kucu ili macu u periodima kada imaju malu decu. Imati ljubimca znači pokazati malom detetu šta znači briga i nega o drugom biću.

Sprovedene studije na ovu temu pokazale su da kućni ljubimci pozitivno utiču na razvoj ličnosti i kaktera. Ljubav i osećaj prijateljstva koju ljubimci pružaju detetu, ne mogu se izmeriti niti zameniti.

Uticaj na emotivni razvoj

U porodicama u kojima postoji kućni ljubimac, deca razvijaju osećaj za odgovornost i brigu. Oni u najranijem periodu života uče o tome kako je brinuti o nekome ko zavisi od njih. Deca na ovaj način stiču samopoštovanje i osećaj kopetentnosti.

Kako odrastaju tako se njihove obaveze i odgovornosti šire, a zahvaljujući ljubimcu ranom periodu života, raste i njihovo saosećanje kao i potreba da pomognu drugom u nevolji.

Razvoj empatije, novog osećaja, od bitnog je značaja u ovom periodu, a on se najbolje razvija uz prijatelja kao što je kućni ljubimac. Razumevanje potreba i osećanja drugog bića veoma je bitno u razvoju ličnsti deteta. Takođe, ovo predstavlja i bitan korak ka razvoju emotivne inteligencije.

Pogledajte i : Kućni ljubimci i trudnoća: Da ili ne?

Uticaj na kognitivni razvoj

Stručnjaci navode da ljubimci, uglavnom psi, u životu male dece imaju ulogu učitelja. Naime, ovo se odnosi na učenje govora, kako psi predstavljaju najbolju i najverniju publiku, deca će razvijati govor, a vremenom će dobijati i određene odgovore, odnosno reakcije od ovog vernog drugara. Deca imaju potrebu da pokažu i istaknu sve što znaju, a to pse čini idealnim partnerom, jer će ih pratiti i slušati, konstantno.

Istraživanja su pokazala da su porodice koje imaju kućnog ljubimca, više povezane, odnosno veze između njenih članova su jače.

25/05/2018 13:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments