Šta da očekujete kada pukne vodenjak

04/04/2018 12:39

Šta da očekujete kada pukne vodenjak

Koliko puta smo za trudnoću i njene simptome vezali potrebu za sladoledom i jagodama u kasne sate ili neutoljivu želju za kiselim krastavčićima?

Uglavnom su u pitanju klišei i ono što smo pokupili gledajući televizijske serije i čitajući razne magazine. Jedan od njih je i momenat pucanja vodenjaka. Kada vodenjak pukne to nije nužan znak da ćete se poroditi odmah. U realnosti, samo 10 odsto porođaja počinje na ovaj način.

Pogledajte još: Spisak porodilišta u Srbiji

U toku trudnoće, u vašem stomaku nalazi se “vodeno gnezdo”, upitanju je plodova voda koja čuva vašu bebu, održava odgovarajuću temperaturu i pruža joj mogućnost da se razvija. Kada vaše telo postane spremno za porođaj, ovo gnezdašce puca. Primetićete i osetiti tečnost koja izvire iz vaše vagine, u manjoj ili većoj količini. Ovo može da se desi pre, kao i u toku porođaja. U tom trenutku krenuće kontrakcije. Vaš cerviks se širi i otvara, spreman za sam čin porođaja. Ukoliko vodenjak pukne pre početka kontrakcija, u pitanju je preuranjena ruptura fetalne membrane.

Osećaj je drugačiji za svaku ženu, negde je upitanju samo par kapi, dok je kod drugih količina tečnosti obilnija.

Pucanje vodenjaka

Nije prijatno čuti da je došlo do preuranjene rupture fetalne membrane, a vi još niste spremni za porođaj. Kako ne bi došlo do zabune, najbolje je da se testirate. Mali test, poput kijanja, može pomoći da odgonetnete nedoumicu. Tečnost vodenjaka je drugačijeg izgleda i ne oseća se kao urin. Ukoliko ste sigurni da je upitanju pucanje vodenjaka odmah pozovite svog lekara ili babicu. Verovatno će vam reći da odmah krenete putem porodilišta.

Pogledajte još: Porođaj i nakon porođaja

Može se desiti da imate još tri nedelje do porođaja, u tom slučaju, verovatno ćete ostati na posmatranju par sati. Ukoliko porođaj sam ne krene, moguća je indukcija porođaja. Većina žena porodi se u roku od 12 sati nakon pucanja vodenjaka.

Studije su pokazale da bebe rođene indukcijskim porođajem imaju manje šanse da pokupe infekcije, potrebno im je manje nege, za razliku od beba i majki koje su čekale na kontrakcije i prirodan porođaj. Posavetujte se sa babicom i lekarom o najboljim opcijama po vas i vašu bebu.

Prerano pucanje vodenjaka

Kod oko 3 odsto žena dođe do pucanja vodenjaka u 37 nedelji trudnoće. To se naziva preuranjenom rupturom fetalne membrane. Uzroci za ovako nešto jesu: neuhranjenost (nezdrava kilaža), duvanski dim, nelečena urinarna infekcija, vaginalno krvarenje u toku trudnoće, problemi sa cerviksom u toku trudnoće, kao i preuranjena ruptura fetalne membrane u prethodnoj trudnoći.

Ukoliko ste u 34 nedelji trudnoće, vaš lekar može savetovati raniji porođaj, kako bi smanjio rizik od mogućih infekcija.

Ukoliko ste u 23-34 nedelji trudnoće, najbolje je odložiti porođaj kako bi vaša beba imala dovoljno vremena za razvoj. Kao prevenciju od infekcije primićete odgovarajuće antibiotike i vitamine potrebne bebi za brži i zdraviji razvoj. Moguća je hospitalizacija do porođaja.

Ukoliko vaš vodenjak pukne pre 23 nedelje, doktor će vam predočiti opasnosti i benefite održavanja trudnoće. Bebe rođene nakon ranog pucanja vodenjaka imaju male šanse da prežive, kao i velike šanse da obole od mentalnih i fizičkih bolesti.

Šta ako vodenjak ne pukne?

Ukoliko je porođaj u toku, a vaš vodenjak nije pukao, doktor će pomoću sterilisane plastične kuke otkloniti problem, probušiće vodenjak. Istraživanja su pokazala, da ovakav način nije ubrzao porođaj kod velikog broja žena. Zahvat je najbolje primeniti u momentu kada se bebina glava nalazi u materici, u odgovarajućem položaju.

04/04/2018 12:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments