Neverovatne činjenice o carskom rezu koje treba da znate

22/03/2023 11:02

Neverovatne činjenice o carskom rezu koje treba da znate

Carski rez je u poslednje vreme postao sve popularniji, a sve više majki odlučuju se na ovakav porođaj. Ukoliko i vas čeka carski rez, u nastavku saznajte neke činjenice o ovoj operacije koje sigurno niste znale.

Zanimljivosti o carskom rezu

1. Carski rezovi stari su preko hiljadu godina. Pored toga što su se tako porađale indijske princeze, istorija pamti ovakav porođaj u mnogim delovima sveta, te u drevnom Rimu i Egiptu, kao u Kini. Prva žena koja je, prema istoričarima, preživela carski rez jeste jedna Francuskinja 1337. godine.

2. Rizici postoje, kao što je slučaj sa svakom operacijom. Pored infekcije mokraćnih kanala, slučajne povrede bebe, postoji i rizik od smrtnog ishoda koji je tri puta veći od prirodnog porođaja.

Pogledajte još: Šta ne biste trebali da radite nakon carskog reza?

3. Svaka žena je potencijalni kandidat za carski rez. Nekada, on je bio namenjen za komplikovane trudnoće ili one visokog rizika, a danas on je i stvar izbora. Ipak i dalje, svaka trudnica ima određen procenat šanse da se ovako porodi.

4. Legenda kaže da se Julije Cezar ovako rodio. Iako ovo nije potvrđeno, a carski rezovi su se radili i pre njega, ipak ova operacija dobila je po njemu ime. Razlog se krije u tome što su lekari u vreme njegove vladavine mogli da seku ženu pri porođaju isključvo u slučaju smrti ili spasavanja majke i deteta. Zato, ova operacija zove se carski rez, odnosno na engleskom Cezarov rez.

5. Nakon operacije, porodilje su prikovane za krevet, a neke žene ne mogu da stanu na noge u prvih 48 sati nakon carskog reza.

6. Nekada., važilo je pravilo da žena nakon jednog carskog reza, svaku sledeću trudnoću završiće ovakvim porođajem. Danas, to nije slučaj, a svakako, ne preporučuje se više od tri porođaja carskim rezom tokom života.

7. Veličina i izgled ožiljka najviše zavisi od našeg DNK i kako nam koža zaceljuje. Nekim ženama ožiljak se ni ne vidi, dok je kod drugih veoma velik.

8. Na intimne odnose sa partnerom morate sačekati mesec, do dva meseca, nakon porođaja, savet je lekara.

9. Carski rez ne utiče na manje povezivanje majke i deteta, kao što su se neke majke brinule.

10. S druge, neke žene smatraju da ovakav porođaj nije pravi, iako ovo naravno nije istina.

11. Mnoge zvezde porodile su se carskim rezom kao što su Kristina Agilera, Anđelina Žoli, Gven Stefani i Tori Speling.

22/03/2023 11:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments