Putovanja u trudnoći

19/06/2022 20:51

Putovanja u trudnoći

Nacionalna zdravstvena služba Engleske (NHS) smatra da većina trudnica može sigurno da putuje tokom trudnoće, ali mora da preduzme određene mere opreza. Preciznije, ako trudnoća nije označena kao rizična žene ne bi trebalo da se plaše putovanja.

Takođe, stručnjaci napominju da bi žene trebalo da izbegavaju putovanja u prvom trimestu, odnosno do 12 nedelje trudnoće i to najviše zbog mučnine, eventualnog povraćanja i umora. Ali ne treba zanemariti “i rizik od pobačaja, koji je veći u prva tri meseca”, bez obzira da li se putuje ili ne.

Što se tiče putovanja pred porođaj, ono može biti zamorno, pa se preporučuju duže vožnje sredinom trudnoće i to između četvrtog i šestog meseca. Iz NHS poručuju ni da let avionom nije štetan za bebu. Međutim, mora se voditi računa o “završnici” trudnoće, jer su šanse za porođaj veće nakon 37. nedelje, odnosno 32. nedelje ako se radi o blizanačkoj trudnoći.

možda vas zanima i: Norveški friluftsliv kao lajfstajl

I upravo je to razlog zbog kojeg je moguće da će neke avio-kompanije odbiti da prime trudnicu “na let”. Kako navodi Healthline, avioprevoznici u SAD-u dopuštaju ženama da lete unutar granica zemlje i to do 36. nedelje trudnoće, dok se na međunarodne letove ne primaju trudnice koje su prešle 28. nedelju trudnoće. Lekari navode da je razlog tome zbog mogućnosti stvaranja krvnih ugrušaka, koji mogu nastati usled višesatnih putovanja (duže od četiri sata).

Pravila

Prema podacima avio-kompanija moguće je, bez potvrde lekara, leteti avionom do 28. nedelje trudnoće. Međutim, iako je na gotovo svim stranicama prevoznika tako navedeno, pre putovanja treba se dodatno informisati i proveriti napisano. Nakon tog perioda trudnica bi trebalo da poseduje lekarsku potvrdu sa navedenom nedeljom trudnoće i terminom za porođaj.

Uz ovaj papir, pojedine kompanije zahtevaju i da trudnica uz sebe ima i medicinsku dokumentaciju koja sadrži sve informacije u vezi sa trudnoćom. Potvrde ne smeju biti starije od 7 dana od dana putovanja. Uz to trebalo bi potvrdu imati i na engleskom jeziku, ukoliko se planira let stranom kompanijom, a koja se prikazuje prilikom čekiranja leta. Prilikom planiranja puta, treba voditi i računa da povratni let mora da bude pre ulaska u 36. nedelju trudnoće, jer postoji mogućnost da trudnica neće moći da se ukrca u avion.

Prilikom kupovine karata trebalo bi birati mesta do prolaza i u blizini toaleta. Tokom leta treba piti dosta tečnosti, obuti udobnu obuću i na sebi imati komotnu garderobu. Pojas vezati u skladu sa pravilima i uvek se može tražiti dodatak za pojas od kabinske posade. Ne treba zaboraviti zdravstveno osiguranje, te treba izvaditi međunarodno putno osiguranje koje pokriva, eventualne, potrebe trudnica.

 

19/06/2022 20:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments