Trudnoća i nega zuba: Šta sve treba da znate?

02/03/2018 12:00

Trudnoća i nega zuba: Šta sve treba da znate?

Trudnoća jeste jedno od najdivnijih perioda svake žene, ali u drugom stanju je posebno važno voditi računa o svom zdravlju, kako zbog sebe, tako i zbog bebe. Mnoge žene na tom putu zanemare oralnu higijenu.

Nega zuba pre trudnoće

Aktivnost određenih hormona u trudnoći povećava rizik od oboljenja desni, a najčešće u pitanju je gingivitis, koji se očituje u krvarenju, oticanju i bolu u desnima.

Ukoliko planirate trudnoću, posetite svog stomatologa i pregledajte zube, te pre trudnoće, uradite sve neophodne popravke i eventualno lečenje zuba i desni.

Nega zuba tokom trudnoće

Veoma je važno da tokom trudnoće idete na redovne stomatološke preglede. Tako ćete sprečiti eventualne komplikacije. Pored toga, vodite računa o redovnoj oralnoj higijeni, perite zube i čistite ih koncem.

Svog stomatologa informišite o tome da ste trudni i ukoliko pijete neke medikamente. Tako će zubar znati koji je pristup lečenja zuba, ukoliko ima potrebe za tim, najsigurniji po vas i vašu bebu.

Izbegavajte slatku i kiselu hranu, te obojena pića, koja mogu da uzrokuju kvarenje i pigmentaciju na zubima. Ukoliko je potrebno, uvećajte unos vitamina i minerala, naročito kalcijuma, koji je potreban za zdravlje kostiju, pa samim tim i zuba. Ipak, napominjemo da se, pre odluke da konzumirate dodatke ishrani, obavezno posavetujete sa svojim izabranim lekarom.

02/03/2018 12:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments