Kako se izboriti sa mucanjem?

21/05/2018 14:00

Kako se izboriti sa mucanjem?

Jedno od problema koje može da se javi u ranom uzrastu jeste zamuckivanje. Ukoliko se primetili da vaše dete zamuckuje, odnosno pravi stanke tokom izgovaranja, i to često, pomozite mu da to prebrodi na nekoliko načina.

Dete nemojte grditi ili mu se rugati. Mucanje predstavlja poremećaj, koji se manifestuje kroz nepravilnosti u govoru, odnosno kroz isprekidan govor. Do pojave dolazi usled grčenja organa za artikulaciju, disanje i fonaciju. Stanke u govoru mogu biti praćene i čestim treptanjem očiju, kao i drhtanjem usana.

Najbolje što možete da uradite jeste da ga podržavate da govori što češće i da izbegavate da govorite umesto njega. Pričajte mu što više i objasnite mu da ono nije krivo što muca, kao ni vi.

Kako dolazi do mucanja?

Mucanje se javlja u periodu od druge do šeste godine života. Deca uglavnom prerastu ovu fazu, a broj onih koji nastave da mucaju i kasnije u životu jako je mali. Naime, samo jedan posto dece, u odraslom dobu nastavi da muca. Mucanje se češće javlja kod dečaka.

Vrste mucanja

Postoji fiziološko mucanje, primarno, sekundarno i traumatsko mucanje. Veliki broj dece prođe kroz prvu fazu, fiziološko mucanje. U pitanju je normalan razvoj govora, koji traje oko mesec dana. Kako dete uči veliki broj pojmova, sasvim je normalno da zapliće jezikom ukoliko želi da izgovori složeniju reč.

Primarno mucanje predstavlja ponavljanje odrđenih glasova i slogova, ali ne i reči. Ukoliko dođe do ove pojave, ona ne znači da će doći do intenzivnog mucanja.

Kada je sekundarno mucanje u pitanju, ono se javlja kada je prisutna opšta mišićna napetost. U ovom slučaju dete strahuje od govora, pa se tako javljaju i razni tikovi, jer mucanje ima povratno dejsto na psihu deteta. Ovo može uticati na dalji razvoj ponašanja deteta.

Do traumatskog mucanja dolazi naglo. Ono se može javiti u svakom uzrastu, a uzrok je uvek neka traumatična situacija.

Na mucanje utiče nekoliko faktora, kao što su biološka sklonost ka mucanju ili određena traumatska situacija. Razni unutrašnji i spoljašnji faktori mogu uticati na pojavu mucanja kod deteta.

Mucanje se najbolje leči vežbama disanja i opuštanja. Najbolje metode su Švarcova, Brajovićeva i Frejzerova metoda. U pitanju su metode i vežbe koje se vežbaju isključivo sa stručnim licima ili logopedom.

21/05/2018 14:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments