Uvodi se velika matura u srednje škole?

09/11/2016 09:00

Uvodi se velika matura u srednje škole?

Prema najavama Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje velika matura će zameniti prijemne ispite na fakultetima od školske 2018/2019. godine.

To znači da će sadašnji učenici drugog razreda srednje škole na kraju srednjoškolskog obrazovanja polagati veliku maturu pre upisa na željenu visokoškolsku ustanovu.

Velika matura u srednjoj školi u školskoj 2018/2019

Prema dokumentu „Strategija razvoja obrazovanja Srbije do 2020. godine”, prijemne ispite na fakultetima zameniće velika matura, i to – opšta, stručna ili umetnička, u zavisnosti od toga koju školu đaci završavaju.

  • Opšta matura (za gimnazijalce) davaće pravo upisa na sve visokoškolske ustanove bez polaganja prijemnih ispita (izuzetak su studijske grupe koje zahtevaju posebne sposobnosti, tj. talente, poput umetničkih).
  • Umetnička matura (za učenike umetničkih škola) omogućavaće prohodnost na umetničke fakultete.
  • Stručna matura (za đake srednjih stručnih škola) pravo upisa na matičnim disciplinama.

Ideja tvoraca strategije jeste da se ojačaju gimnazije kako po broju, tako i po kvalitetu đaka i da ovaj vid obrazovanja bude glavni „inkubator” budućih studenata. Srednje stručne škole su i zamišljene kao škole posle kojih će se učenici zapošljavati, a decenijama je takva situacija da se maltene čitava generacija đaka četvorogodišnjih srednjih stručnih škola upisuje na fakultete.

Izvor: Politika

09/11/2016 09:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments