Evropska nedelja prevencije raka grlića materice 2019.

21/01/2019 11:47

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice 2019.

Po trinaesti put zaredom, u Srbiji obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, kada se održavaju različite aktivnosti s ciljem informisanja i buđenja svesti o ovom karcinomu.

Svakog dana, u Srbiji, najmanje jedna žena premine od raka grlića materice. Budući da je ovaj karcinom izlečiv, ukoliko se otkrije na vreme, ova statistika je poražavajuća upozoravaju lekari.

Rak grlića materice

Jedan od razloga velike smrtnosti od ovog oboljenja u našoj populaciji jeste i činjenica da je u prvoj fazi ova bolest uglavnom bez simptoma, ili su oni nespecifični, pa se gotovo 2/3 žena prvi put javi ginekologu kada je bolest već uzela maha. Tada samo lečenje postaje teško i neizvesno, i pored operativnog zahvata zahteva primenu agresivne radioterapije, što dovodi do značajnog produženja lečenja i različitih komplikacija, a sve to značajno povećava troškove i umanjuje šanse za izlečenje.

Većina ovih slučajeva mogla se sprečiti da je bolest otkrivena u ranoj fazi i da se na vreme pristupilo lečenju.

Redovni pregledi kod izabranog ginekologa, sprovođenje programa organizovanog skrininga i programa vakcinacije protiv HPV infekcije, imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti.

 

Da li je rak grlića materice izlečiv?

Rak grlića materice je zloćudni tumor, lokalizovan na donjem delu materice okrenutom ka vagini, koji nastaje kada se neke ćelije grlića materice izmene i počnu da se nekontrolisano umnožavaju. Najčešće se javlja između 35. i 50. godine života.

Razvoj ove bolesti se može sprečiti otkrivanjem ranih premalignih promena u ćelijama površinskog sloja grlića materice. Neke od ovih promena su blage, često bez ikakvih simptoma, i mogu se spontano povući, ali postoje i one koje, ukoliko se na vreme ne uklone, u periodu od nekoliko godina mogu da prerastu u rak grlića materice.

Simptomi raka grlića materice

krvarenje u toku i nakon seksualnog odnosa
krvarenje između dve menstruacije
produženo menstrualno krvarenje
krvarenje nakon menopauze
pojačani vaginalni sekret i pored primenjene terapije
ponovljene ranice ili oštećenja sluzokože grlića
bol u krstima ili nozi, oticanje noge
Postojanje jednog ili više navedenih simptoma budi sumnju na postojanje raka grlića materice i nikako ih ne treba zanemariti, naročito ukoliko traju duže vremena ili ukoliko se ponavljaju. Ukoliko ih uočite, obratite se svom izabranom lekaru!

Faktori rizika

Osnovni faktor rizika je dugotrajana infekcija određenim tipovima Humanih papiloma virusa (HPV).

Postoji preko 100 tipova HPV-a, od kojih oko 40 izaziva infekcije sluzokože polnih organa kod oba pola. Neki od njih uzrokuju promene u površinskim ćelijama grlića materice iz kojih vremenom može da se razvije rak grlića materice.

U 99,7% slučajeva raka grlića materice postoji HPV infekcija! U čak 70% slučajeva uzročnik je neki od visokorizičnih tipova HPV-a (16 i 18), koji su dokazano onkogeni!

Infekcija ovim virusom je česta kod seksualno aktivnih ljudi i najčešće prolazi sama, bez zbiljnijih zdravstvenih posledica. Međutim, ukoliko HPV infekcija traje duže vremena, rizik za nastanak raka grlića materice znatno se povećava.

HPV infekcija je neophodan ali ne i dovoljan faktor rizika za nastanak raka grlića materice!

Pod velikim rizikom od nastanka raka grlića materice su žene :

pušači,
sa oslabljenim imunim sistemom (HIV infekcija, imunosupresivna terapija),
koje su rano stupile u seksualne odnose (pre 16. godine života,)
koje su imale veliki broj seksualnih partnera,
koje upražnjavaju seksualne odnose bez zaštite (kondoma),
koje ne idu na redovne kontrolne preglede,
koje više godina koriste oralne kontraceptive,
sa prekomernom telesnom težinom,
sa čestim upalama vagine i materice.

Cilj redovnih preventivnih pregleda je otkrivanje početnih promena na grliću materice pre nego što se razvije maligno oboljenje. Što se ranije otkriju promene, lečenje je lakše i uspešnije. Kada se rak već razvije, tretman postaje teži, a njegov uspeh je manje zagarantovan.

U početnim stadijumima bolesti najčešće nema nikakvih simptoma i zato je važno ići na redovne preglede!

Izvor: www.zdravlje.org.rs

21/01/2019 11:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments