Čega se deca plaše?

13/07/2018 13:52

Čega se deca plaše?

Deca se boje raznih stvari u zavisnosti od uzrasta.

Ni u jednom momentu ne smete detetu pokazati da njegove starhove ne shvatate ozbiljno.

Dečiji strahovi

Bebe do šestog meseca može uplašiti nagli pokret ili glasan zvuk. U sedmom mesecu života, dete će ispoljiti strah usled majčinog dugog odsustva, dok će se nakon sedmog meseca plašiti nepoznatih lica, pojedinih zvukova, raznih promena. Deca u ovo uzrastu, plaše se i tuša ili rupa za odvod.

Oko osmog meseca javlja se strah od nepoznatih osoba, pogotovo od onih koji detetu liče na majku.

Strahovi nakon prve godine

Oko druge godine života uglavnom se javlja strah od saobraćaja i životinja. Dok će malo starija deca, strahovati od mogućnosti da će ih roditelji ostaviti. Takođe, u ovom periodu se javlja i strah od vršnjaka, nepoznatog okruženja i od velikih promena.

Stručnjaci savetuju upisivanje deteta u jaslice pre prve godine ili nakon treće, jer je period između kritičan po dete.

Dete sa tri godine počinje da oseća strah od kazne. Naime, prema mišljenju stručnjaka verovatnoća da dođe do ovakvog straha biće manja, ukoliko u vaspitanju učestvuje otac i ako se poštuje dečija ličnost. Dete mora osetiti slobodu da iskaže svoje emocije i strahove.

Strah od mraka karakterističan je za uzrast od 3 do 5 godina. Deca tada strahuju od usamljenosti i od zatvorenog prostora.

To je period u kojem često dolazi i do velikih promena. Naime, roditelji procenjuju da je dete dovoljno staro da dobije svoju sobu. Kako bi se dete lakše priviklo na ovu promenu, ostavite upaljeno svetlo i otvorena vrata. U suprotnom, deca projektuju svoje strahove, poput babaroge, čudoviša, duhova i zveri skrivenih u mračnom kutku sobe, ispod kreveta ili u ormanu.

U šestoj i sedmoj godini može se javiti strah od smrti, jer u tom uzrastu polako postaju svesni činjenice da niko ne živi večno, da se ljudi rađaju, stare i umiru.

Do osme godine strah od smrti će se ublažiti, ali će se javiti novi strahovi. Deca u ovom uzrastu strahuju od neodobravanja roditelja, oni se boje da neće ostvariti želje i očekivanja roditelja. Pored toga, javljaju se i razni strahovi vezani za školu.

Nakon osme godine, mališani najviše strahuju od smrti roditelja.

13/07/2018 13:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments