Ko je odgovoran za našu decu?

04/06/2020 10:24

Ko je odgovoran za našu decu?

Komunizam i doba naših predaka je nosilo pečat društvene svojine i povezanosti kad su i deca bila odgovornost društva sem što su bila logično odgovornost samih roditelja.

Danas smo malo zbunjeni. Koliko zapravo pravno imamo odgovornosti i smemo odlučivati u korist ili štetu naših mališana i koliko je ustvari dobro da roditelji gospodare životom i odlukama deteta? Šta je u slučaju vaspitanja i usmerenja ispravno?

Komunizam koji je mahom odgojio naše roditelje propagirao je jednu veliku odgovornost društva u vaspitanju i odgoju podmlatka, omladine. Time je i mladima od malena buđen duh zajedništva i društvene dobrobiti i ulaganja i zalaganja za društvo. Ova generacija je veoma odana narodu i društvu ali misle kako ih je to udaljilo od samih roditelja koji nisu imali puno prostora u veoma zauzetom rasporedu dece društvenim aktivnostima. Svoje detinjstvo i mladost ove generacije prepričavaju kao  jednu beskrajnu slobodu i širinu i prostornu i finansijsku i ogroman osećaj pripadnosti i zajedništva. Kao međusobno pomaganje i zalaganje društva za njih i njihovog osećaja odgovornosti da društvu vrate svu zahvalnost za razne sekcije, izviđače, besplatne ekskurzije, svečanosti, pionirske marame, nastavnice koje su dolazile na kolače i slave i direktora škole koji je bio tatin partijski drug, besplatnu gimnastiku i odlazak u pozorište i na klizanje svake nedelje, sa drugarima iz škole ili ulice.

Bilo je to jedno bezbrižno vreme, druge dimenzije od sadašnjeg. Roditelji su manje radili, novca je bilo više i vremena sa užom i širom porodicom sasvim dovoljno i vagano sa dečijim društvenim aktivnostima u okviru obrazovnih, sportskih i kulturnih institucija.

Onda dolazi jedno tužno vreme ratova isto koje je snašlo i generaciju pre ove “ komunističke“, samo sad nismo više u Kraljevini, selo nije razvijeno i porodice su sve malobrojnije. Generacija koja preživljava dva rata raste blizu roditelja u porodicama sa malo dece. Društvo i dalje ima potrebu da brine o mladima ali postaje siromašno i roditelji preuzimaju skoro svu odgovornost u načinu odgoja i usmerenja dece. Sve se plaća i sve je rizično ali opet generacije odrastaju.

Kako odgojiti decu današnjice? 

Prilično zbunjeno i potrošeno, umorno društvo ne pruža mnogo, deca su prepuštena roditeljima ali baš zato je na nama da im otvoritmo svest o polju društvene svesti i savesti. Kao što većina savremenih modula vaspitanja savetuje- dete moramo pustiti da bude deo društva isto koliko mu moramo pružiti osećaj sigurnosti, doma, podrške i potpore kao modela daljeg života i vaspitanja budućnosti. Detetu moramo pomoći da sve uradi samo u iščekivanju nekog boljeg vremena i uređenijeg društva.

04/06/2020 10:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments