Deca i novac

24/03/2021 15:51

Deca i novac

Savremeno doba olakšava u mnogome roditeljima, ali ne rešava sva pitanja u mesto njih. Jedno od takvih je i odgovorno raspolaganje finansijama kao i kakva je uloga i koliki je značaj novca u životu.

Finansijska edukacija je jednako važna kao i sve drugo što dete tokom odrastanja usvaja. Ona treba da se primenjuje kroz svakodnevne situacije i od najranijeg uzrasta. Kako bi dete moglo da usvoji pravila u vezi sa novcem, sa njim roditelji treba da se ophode na najbolji mogući način. Time se šalje jasna poruka detetu i izbegava se nerazumevanje. Tačnije, detetu ne sme jedno da se govori, a primerom pokazuje drugo.

Praktično to izgleda ovako: ako je roditelj sklon trošenju na nepotrebne stvari, a koje donose samo kratkotrajno zadovoljstvo, isto tako će se i dete ponašati. Ali, nije dobro ni štedeti samo radi imanja novca, jer će dete dobiti poruku da je novac sam sebi svrha, a koja je pogrešna.

Samostalna kupovina

Nije potrebno odricati se sitnih zadovoljstava posebno onih koja utiču na izgradnju stabilne i zadovoljne ličnosti. Decu treba podsticati da samostalno, uz nadzor, uvide vrednost novca. To se postiže samostalnom dečjom kupovinom. Uz spisak od dve namirnice i uz određenu novčanicu, dete će lakše savladati odnos između cene arkikla i samog novca.

Drugo, ono će na taj način zaključiti šta može da kupi za novac koji mu je dat. Ne zaboraviti, da mu se dozvoli i da prebroji novac. A samo rukovanje novcem trebalo bi da počine sa raspoređivanjem novčanica i metalnog novca.

Novac koje dete dobije za postignut uspeh, rođendan ili nekom drugom prigodom, treba mu ostaviti da osmisli kako će ga potrošiti. Na vama kao roditeljima je da ga posavetujete. Tačnije, da mu pružite izbor: koliko za taj novac može da se kupi sličica, klikera ili nekih drugih sitnica. Kao i da može da novac da sačuva, pa da se, uz dodatak vremenom,  obraduje nekom skupljom stvari.

Planiranje budžeta

Decu je neophodno uključiti u planiranje kućnog budžeta. Oni treba da znaju koliko košta život, ali bez da im se to predstavlja kao teret, već jednostavno, kao činjenica. Dozvoliti deci da odluče šta se kupiti, a da je neophodno za domaćinstvo, način je da deca steknu realnu sliku kada su kućne finansije u pitanju.

Podstaknite im preduzetnički duh. Sa decom treba osmisliti koji bi koristan posao mogli da obave, a koji će rezultirati zaradom. Izradom dekoracije, crtežima ili sitne usluge su način da se deca “uvedu” u posao, kako bi kasnije naučila vezu između rada i zarade.

I za kraj, džeparac igra vlo važnu ulogu u sticanju samopouzdanja i odgovornosti kod dece. Važno je da roditelj jasno kaže koja je to količina novca sa kojom dete raspolaže i za koji period. Ono će na taj način moći da izabere na šta će i koliko novca potrošiti do sledećeg džeparca. Roditelji moraju biti dosledni, bez da ukidaju ili menjaju pravila u vezi sa davanjem novca, jer u protivnom će se i dete tako ponašati.

pročitajte još i: Psihoterapija kao pomoć za različite odnose između roditelja i deteta

 

24/03/2021 15:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments