Faze kroz koje prolaze tinejdžeri

10/08/2022 15:46

Faze kroz koje prolaze tinejdžeri

Kako bi bolje razumeli svog tinejdžera i pregurali period sa što manje rasprava, morate shvatiti šta im se sve dešava.

Pubertet i podivljali hormoni

Promene raspoloženja, od besa do plača su karakteristični za ovaj period. Istraživanja su pokazala da česte promene raspoloženja u ovom periodu predstavljaju sastavni deo odrastanja.

Takođe, u ovom periodu dolazi i do fizičkih promena. Devojčice dobijaju prvu menstruaciju, a dečacima počinje da raste brada. Ove promene su važne i teško se prihvataju.

Roditelji “smaraju”

Iako se vaš odnos prema detetu ne menja, rasprave su moguće i česte u ovom periodu. Nikad se ne zna šta se jednom tinejdžeru mota po glavi, niste vi krivi, teško je biti tinejdžer. Samo pokušajte da se setite kako je vama bilo u tom periodu, kako biste ih lakše razumeli.

Ljubav

Ljubavi u ovom periodu su posebno komplikovane. Većini se čini da je u pitanju prava ljubav bez koje neće moći da opstanu. Ostvaruju se prve veze, dolazi do prvih ljubavnih problema i jada, koji njima deluju nerešivo, a vama naivno. To će potrajati, ali će se na kraju završiti. Biće i suza, pa budite spremni da im se nađete, da im pružite podršku.

Privatnost

Period adolescencije je veoma zbunjujuć za decu. Od njih se traži da budu zreli i odgovorni, a odrasli ih tretiraju kao decu. Pružite svom detetu malo privatnosti. To ne znači da treba da im dopustite da rade šta žele, ali ne morate svaki minut provesti uz njih.

Sticanje identiteta

Tinejdžeri prolaze kroz razne faze, menjaju stilove i frizure, prosto se traže. Čak i ako se vama ne dopada stil vašeg tinejdžera, imajte na umu da je u pitanju samo faza. Oni na ovaj način istražuju sebe. Podržite ih.

10/08/2022 15:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments