Kada je pravo vreme da dete ostane prvi put samo kod kuće?

01/04/2020 09:39

Kada je pravo vreme da dete ostane prvi put samo kod kuće?

Pored straha od mraka, dete može da iskaže osećaj straha od samostalnog boravka u kući. 

Roditelji se ponekad nađu u bezizlaznoj situaciji kada rade, a dete nema ko da čuva. Nekada je to radna subota, nekada je samo koji sat kod kuće do dolaska roditelja, ali osećanje je isto – dete se plaši.

Kao razlog što vaše dete odbija samostalni boravak u kući je osećaj da ga neko posmatra, da nešto čuje ili da oseća da mu je neko iza leđa.

Dakle, upornošću, koju pokazujete u nameri da strah iščezne, vi pomažete detetu da se osamostali i da stekne praktičnu snalažljivost, koja igra veliku ulogu u sazrevanju i kreiranju ličnosti.  

Ipak, važnije od svega toga je da ne poranite sa ovakvim zahtevima.

Kada je pravo vreme?

Ne postoji tačno određeno vreme za svako dete, jer su u pitanju velike individualne razlike. Krajnji cilj zavisi od spremnosti deteta. 

Trebalo bi da je dete spremno da ostane kod kuće oko desete godine, jer se smatra da u ovom uzrastu može da se snađe i pravilno reaguje u hitnim situacijama.

Važno je da u početku sve bude postepeno, da naučite i vi da kontrolišete svoje strahove za bezbednost svoje dece i da detetu na pristupačnom mestu ostavite svoj broj telefona za hitne slučajeve. 

Naučite dete da koristi telefon onoliko koliko je potrebno da pozove u slučaju opasnosti, da može da objasni šta se dešava, da se zaključa i ne otvara nepoznatim osobama i kako bi trebalo da postupa u slučaju požara.

Naravno, ukoliko imate dvoje ili više dece, uvek je lakše savladati ovaj problem, jer ćete mlađe dete ostaviti sa starijim/a, i onda je pod nadzorom i u društvu.

01/04/2020 09:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments