Benefiti sporta za decu i roditelje

16/09/2020 13:58

Benefiti sporta za decu i roditelje

Veruje se da se zdrave navike i bavljenje sportom stiču od malena, međutim danas, a posebno u Srbiji na sportove se gleda sa velikim akcentom na takmičenje i pobedu. Često se dešava da deca ulaze prevremeno u sport prvenstveno jer su tako njihovi roditelji odlučili i još brže iz njega izlaze. Postavlja se pitanje da li smo dovoljno edukovani kako bi na pravi način decu uveli i sport i zdrave navike života.

Pitamo se zašto ustvari deca treba da se bave sportom? Da li treba svako dete da se bavi sportom? Koji je sport najbolji za dete, za njegov uzrast i sposobnosti? Kad i da li treba forsirati? 

Izbor sporta deluje kao čitava nauka u današnje vreme, u svemu tražimo detaljnu psihološku analizu i smernicu kako slučajno ne bi smo pogrešili sa našom decom. U stvari sport je zdrava navika sa kojom dete raste, u kojoj treba da uživa i kroz igru stiče dalje veštine, sport treba da bude još jedan filter ličnosti i lepih uspomena iz detinjstva, a kasnije možda i nešto ozbiljnije.

Sport za decu predstavlja vaspitno socijalnu aktivnost putem koje stiče znanje o zdravoj ishrani, korisnosti vežbanja, poštovanju svog i tuđeg vremena, širi svoja razmišljanja upoznavajući brojne drugare, uči se disciplini, timskom radu, veštinu savladavanja problema, jača samopouzdanje, istrajnost i svoj karakter.

Prema istraživanjima, pokazalo se da deca koja imaju manje od 18 godina i bave se sportom imaju i bolje ocene u školi, bolje se ponašaju i imaju bolje radne navike.

Koristi za roditelje kada se njihova deca bave sportom sumnogobrojne- znaju da njihova deca rade nešto što je zdravo i dobro za njih, u svakom trenutku znaju gde su njihova deca i odvlače ih sa ulice, uljučuju se i roditelji više u život dece i dele njihova iskustva, deca postaju bolja u školi, društvenija, imaju bolju disciplinu i jači karakter.

Sa obzirom da deca ulaze u sportske aktivnosti sa različitim brojem godina i uzrasta, ukoliko budu na pravi način uvedena u sportske aktivnosti , imaju pravilnu osnovu i dobre programe za učenje i razvoj, onda će steći i neophodno znanje i iskustvo da ostanu aktivni tokom čitavog života. Dakle sport je jedan od najboljih temelja za dalji život.

16/09/2020 13:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments