Kako biti jak samohrani roditelj?

01/02/2019 11:53

Kako biti jak samohrani roditelj?

Jaki, samohrani roditelji konstantno žrtvuju svoje potrebe i želje zarad dobrobiti svoje dece. Ali postoji mnogo više od toga, kako biste bili solo uspešan roditelj.

Kako biti uspešan samohrani roditelj?

1. Postavite jasne ciljeve. Važno je imati čistu sliku šta želite za sebe i svoju decu. U zavisnosti od toga, kreirajte rutinu za sebe i decu, onako kako će svima biti prijatno. Dobra organizacija učiniće vas efektivnijim, jakim i odlučnim.

Pročitajte i… Naučno dokazani saveti za odgajanje srećnog i uspešnog deteta

2. Za dobru organizaciju, koja je ključna za funkcionisanje vas, vaše dece, ali i za odnos s bivšim partnerom, osmislite raspored dana. Zapisujte obaveze i raspodelite ih tako da imate vremena i za odmor, slobodne aktivnosti sa decom, ali i za obavljanje zadataka i obaveza.

3. Morate naučiti da budete i fleksibilniji, jer se stvari neće uvek desiti kako ste planirali. U ovim trenucima bitno je da brzo reagujete i da uvek imate alternativna rešenja.


4. Morate biti i čvrsti i strogi, kako biste bili autoritet deci, čiji ste jedini staratelj. Postoji vreme za igru, ali i za obaveze.

5. Budite nezavisni, ali se nemojte stideti ni da tražite pomoć od drugih kada je to potrebno. Nekad ne možemo celo breme sami da nosimo na svojim leđima.

Pročitajte i… Koji su najčešći problemi modernog vaspitanja?

6. Verujte u sebe. Vaša situacija možda nije savršena, ali vi ste sami dovoljni da sve na kraju bude baš kako treba. Biće teških dana, ali morate ostati jaki. I to će proći, te razloga za strah nema.

7. Na kraju, važno je zapamtiti da posao samohranog roditelja nije nimalo lak. Biće vam potrebno mnogo truda i strpljenja, ali i podrške bližnjih. Na kraju dana, važno je da budete srećni i da svoju decu izvedete na pravi put, najbolje što možete.

01/02/2019 11:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments