Kada roditelji gube kontrolu?

05/09/2018 14:58

Kada roditelji gube kontrolu?

Studija je pokazala da roditelji gube kontrolu nad decom u uzrastu od 13 godina. 

Kada deca postanu tinejdžeri, roditelji znaju sve manje i manje, odnosno ne znaju šta deca jedu, s kim se druže niti šta rade.

Gubitak kontrole

Statistika je pokazala da četvoro od desetoro roditelja brine zbog hrane i pića koju njihovi tinedžeri konzumiraju, dok 43 odsto roditelja često pronalazi ostatke brze hrane u dečjoj sobi ili u rancu, što doprinosi gubitku kontrole nad ishranom deteta.

Oko 39 odsto roditelja ne zna sa kim se njihova deca druže.

Sprovedena studija u Britaniji pokazala je da su strahovi roditelja opravdani u 40 odsto slučajeva. Naime, roditelji strahuju da njihova deca konzumiraju loše namirnice. Više od polovine roditelja redovno sa decom raspravlja o svakodnevnoj ishrani i koliko je važna pravilna ishrana bogata voćem i povrćem.

Stručnjaci ističu da zbog veće dostupnosti i velikog izbora grickalica, ovo ne predstavlja iznenađenje. Deca uživaju u brzoj hrani, mnogo više nego njihovi roditelji, kada su bili u tom uzrastu.

Kako deca odrastaju, više rade ono što žele i teže ih je kontorlisati, pogotovo kada je o ishrani reč.

Stručnjaci su sproveli studiju u kojoj je učestvovalo 2.000 roditelja tinejdžera starosti od 13 do 18 godina. Rezultati su pokazali da šestoro od desetoro smatra da su izgubili kontrolu nad decom jer postaju nezavisnija.

Drugo studija je otkrila da četvoro od desetoro roditelja smatra da je njihovo dete probalo alkohol – a zapravo 44 odsto tinejdžera kaže da je već probalo alkohol. Najčešći razlog tome je bunt ali i testiranje novostečene nezavisnosti.

05/09/2018 14:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments