Roditeljske viber grupe – želja za kontrolom ili realna briga?

20/03/2020 11:21

Roditeljske viber grupe – želja za kontrolom ili realna briga?

Promene su neminovne, tehnologija napreduje, dešava se digitalizacija većine stvari iz dana u dan, pojačava se naša želja da budemo uključeni u gotovo sve, a da li bi trebalo? Danas se zbog toga suočavamo sa činjenicom da roditelji kontrolišu školski dan svog deteta i sav domaći zadatak preko viber grupe.

Čuješ li? Opet pišti?

Kako su nevolje u školskom dvorištu i učionicama počele da uzimaju maha, kako se koncentracija svakog deteta globalno sve manja, aktivnost isto tako manje zastupljena, a slobodno vreme sinonim za kompjuter i mobilni telefon, roditelji su poželeli da budu svuda.

Nakon što su se roditelji međusobno konektovali na viber grupe, gotovo istovremeno je đak prvak slobodno mogao da zaboravi šta mu je domaći, ili kada ima kontrolni, jer su roditelji umreženi sa prosvetnim radnikom 24/7. 

“Pa, ovi ljudi stvarno nisu čitavi! Sto dvadeset nepročitanih poruka!“

Grupe roditelja su odličan način i pravo mesto za dogovaranje, razmenu važnih informacija i mišljenja o važnim temama. Služe za komunikaciju između vaspitača i roditelja ili između samih roditelja.

Prednost su i brzina protoka informacija od roditelja do roditelja, lakša provera verodostojnosti informacija; koristan je kanal komunikacije kada su u pitanju dečiji rođendani, priredbe i ekskurzije zbog fotografija koje roditelji jedva čekaju da dobiju.

Grupe bi trebalo da služe kao mesto za razmenu mišljenja roditelja o važnim temama, ali to najmanje jesu.

Sredstvo koje nam pomaže da mi sve radimo umesto dece

Da li ste razmišljali o tome kada ste drugu mamu, ili učitelja, pitali da li je kontrolni iz matematike prekosutra, jer vaše dete ne može da se seti?

Pored brzine protoka informacija koje stižu do svakog zabrinutog i zainteresovanog roditelja, zapitajte se koliko je tih informacija bitno i koliko ih je suvišno. Setite se, pre samo sedam godina, Viber nije postojao kao sredstvo komunikacije roditelja i prosvetnih radnika. Zapitajte se, zato, šta bi moglo biti sutra i kojom brzinom.

Na kraju, smete li da odbijete poziv za učlanjenje u grupu? Ili vas ne zanima šta će u toj istoj grupi posle reći o vama?

20/03/2020 11:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments