Da li su naše mame i bake radile pogrešno: Kada novorođenče treba prvi put da se okupa?

11/02/2019 12:21

Da li su naše mame i bake radile pogrešno: Kada novorođenče treba prvi put da se okupa?

Izgleda da su se neki saveti nege novorođenčadi promenile, kažu lekari.

Naime, već godinama unazad praktikovalo se kupanje novorođenčeta nekoliko sati nakon rođenja. Međutim, nova istraživanja pokazala su da s time ipak treba da se sačeka.

Kupanje novorođenčeta odmah nakon rođenja: Da ili ne?

Naime, studija, koja je uključila oko hiljadu majki i beba, podelila je majke i bebe u dve grupe. Jedna grupa novorođenčadi kupala se nekoliko sati nakon rođenja, dok je kod druge polovine kupanje odloženo. Istraživanje je pokazalo da su bebe koje su se kupale kasnije imale veći procenat prihvatanja dojke i sisanja, za razliku od onih beba koje su se kupale neposredno nakon rođenja.

Uz to, novorođenčad u grupi s odloženim kupanjem su imala veću verovatnoću da će imati bolji plan prehrane u bolnici, koji se isključivo temeljio ili je barem uključivao majčino mleko.

Brojni faktori zaduženi su za ovo, zaključili su stručnjaci, uključujući i miris majke koji beba oseti nakon rođenja, pomoću kojeg se povezuje s majkom. Uz to, amionska tečnost i dojka imaju sličan miris. Uz to, bebe koje se nisu kupale odmah imale su i stabilniju telesnu temperaturu.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Obstetric, Gynecologic and Neonatal Nursing.

11/02/2019 12:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments