Savremene obuke za vaspitače: Reforma predškolskog obrazovanja i vaspitanja

14/02/2019 12:50

Savremene obuke za vaspitače: Reforma predškolskog obrazovanja i vaspitanja

Na konferenciji u Novom Sadu, predstavljene su nove mere reformi predškolskog obrazovanja i vaspitanja.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček. je na uvodnoj konferenciji Erazmus+ projekta „KEY“ (Keep Educating Yourself) u Novom Sadu objasnila da je njegov cilj da oformi centre za celoživotno usavršavanje vaspitača.

“Vaspitači u Srbiji proći će veliki broj obuka i savremenih kurseva za usavršavanje kako bi što lakše i efikasnije primenjivali nove mere predviđene reformom predškolskog obrazovanja i vaspitanja”, rekla je Vičekova.

Ona je istakla značaj saradnje sa visokoškolskim ustanovama koje realizuju inicijalno obrazovanje vaspitača, kao što su i strukovne škole – učesnice KEY projekta.

“Jedan od kompleksnih zadataka projekta ‘Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u okviru reforme predškolstva’ biće upravo podrška unapređivanju inicijalnog obrazovanja vaspitača”, rekla je Viček.

Reforme predškolskog vaspitanja i obrazovanja

Državna sekretarka je dodala da to znači uključivanje Standarda kompetencija za profesiju vaspitača u akreditacione kriterijume, kao i uključivanje u program obuke vaspitača sadržaja koji su u vezi sa novom koncepcijom.

Viček je predstavila i aktivnosti koje Ministarstvo prosvete sprovodi kada je reč o reformi predškolskog vaspitanja i obrazovanja i podvukla da je donošenje novih osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja „jedan od značajnih koraka“.

Konzorcijum regionalnog projekta KEY čine Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Novi Sad – koordinator projekta, Visoka škola strukovnih studija za vaspitače iz Vršca, Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare iz Sremske Mitrovice, Visoka škola strukovnih studija za vaspitače iz Kruševca, Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Pirot, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Udruženje vaspitača Vojvodine i Savez udruženja vaspitača Srbije.

Čine ga i Univerzitet iz Podgorice, Zavod za školstvo Crne Gore, JPU Ljubica Popović iz Podgorice, kao i partneri iz Evropske unije Birmingem Siti Univerzitet, Pedagoški fakulteti Univerziteta u Mariboru, RIS Raziskovalno izobrazevalno središče Murska Sobota, Koledž Etveš Jožef iz Baje u Mađarskoj, Univerzitet De Vest Din Temišvar, kao i nevladina organizacija „WEBin“ iz Beograda.

14/02/2019 12:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments