Upis u beogradske vrtiće: Na čekanju 2.700 mališana

28/03/2019 15:09

Upis u beogradske vrtiće: Na čekanju 2.700 mališana

Konkurs za mesto u beogradskim državnim vrtićima ove godine biće sproveden od 8. do 25. aprila, ali se još ne zna tačan broj slobodnih mesta u predškolskim ustanovama.

U gradskom Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu kažu da će ove godine konkurs biti sproveden ranije, pre godišnjih odmora i trajaće nepune tri nedelje.

Prema planiranoj dinamici konkursa, preliminarne liste upisane dece biće objavljene 20. maja, nakon čega sledi rok za žalbe do 29. maja koje će upisne komisije predškolskih ustanova razmatrati do 7. juna.

“Tačan broj slobodnih mesta znaće se uoči konkursa nakon što 17 ustanova Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu pojedinačno dostave broj raspoloživih mesta za ovu godinu”, kaže za Tanjug gradski sekretar za obrazovanje Slavko Gak.

Upis dece u vrtiće: Lista čekanja

Očekuje da će do kraja godine, uz nastavak saradnje sa privatnim vrtićima i izgradnjom novih vrtića koji su u planu, dodatno biti smanjena lista čekanja na mesto u beogradskim vrtićima.

“Pre dve godine na listi čekanja za mesto u vrtiću bilo je 10.000 mališana, dok danas novi konkurs dočekujemo sa oko 2.700 dece na čekanju”, istakao je Gak.

Ove godine fokus Grada je na otvaranju što većeg broja mesta u državnim vrtićima pre svega gradnjom vrtića čime je u planu da se do kraja godine otvori oko 3.000 novih mesta.

Tokom prethodnih pet godina Grad Beograd je povećao obuhvat dece predškolskim obrazovanjem sa nekadašnjih 45 odsto na sadašnjih oko 70 procenata budući da u beogradske državne vrtiće ide oko 60.000 dece i da za još oko 17.000 dece Grad sufinansira boravak u privatnim vrtićima.

Prioritet pri upisu imaju deca iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici.

Izvor: mondo.rs

28/03/2019 15:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments