Ko je odgovoran za decu posle nastave, ako ona ostanu u školi?

29/01/2019 14:16

Ko je odgovoran za decu posle nastave, ako ona ostanu u školi?

Da li je nastavno osoblje ili su pak roditelji odgovorni za dete, ako ono nakon nastave ostane u školi, pitanje je koje muči brojne roditelje.

Slučaj devojčica iz osnovne škole “Ćirilo i Metodije” kada su nakon časova, otišle u tržni centar na tri sata, pokrenuo je brojna pitanja. Da podsetimo, devočice (od šest i sedam godina) čekale su baku, koja je kasnila. Nakon nekog vremena, otišle su u tržni centar. Alarmirana je i policija, ali se slučaj rešio i devojčice su bile bezbedne. Jedan od optuženih bio je i školski policajac, koji nije reagovao kada je video da deca čekaju.

Postavlja se pitanje ko je za decu odgovoran nakon časova? Iz Ministarstva prosvete imaju svoje objašnjenje: “Kada zvoni za zadnji čas, šta rade i gde su deca, škola nije više odgovorna, već njihovi roditelji.”

Ko je odgovoran za dete nakon nastave?

“U predškolskom su jasno definisana pravila, ali čim dete krene u osnovnu školu, menja se sistem odgovornosti. Roditelj je isključivo odgovoran šta dete radi i gde se nalazi nakon nastave. Čim zazvoni poslednji čas, škola više nije odgovorna. U nekim školama, pogotovo gde je prometna ulica, roditelji se organizuju sa prosvetnim kadrom i neko čeka sa decom dok ih ne pokupe roditelji, ali to zavisi od slučaja do slučaja. Školski policajac je zadužen da obilazi nekoliko škola i on nije dužan da sedi u školi sve vreme”, odgovorili u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Međutim, iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da prema aktuelnom Porodičnom zakonu “postoji obaveza predškolske i školske ustanove da decu tako niskog uzrasta ne mogu posle okončane nastave puštati same bez nadzora, nego ih moraju predati roditeljima”.

Za to vreme, u Skupštini Srbije još uvek nije donet zakon o pravima deteta, čiji je nacrt urađen još pre sedam godina, a koji je predviđao da deca mlađa od 10 godina ne mogu na ulici biti bez nadzora, aktuelni Porodični zakon propisuje kako treba postupati u ovom slučaju.

“Odredba 69 aktuelnog Porodičnog zakona propisala je da roditelji ne smeju ostavljati bez nadzora dete predškolskog uzrasta. Postoji i obaveza predškolske i školske ustanove da decu tako niskog kalendarskog uzrasta ne mogu posle okončane nastave puštati same, bez nadzora, nego ih moraju predati roditeljima ili starateljima, odnosno odraslom licu koje je evidentirano i prijavljeno da će preuzeti i pratiti dete do kuće”, rečeno je u Ministarstvu rada.

Iz ministarstva Zorana Đorđevića dodaju da se intenzivno radi na donošenju zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta i da će on u skupštinsku proceduru ući u prvoj polovini 2019. godine.

Izvor: Blic

29/01/2019 14:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments