Naučnici došli do saznanja o mogućem uzroku autizma?

01/08/2018 12:24

Naučnici došli do saznanja o mogućem uzroku autizma?

Najnovije naučne studije pokazale su da mikrobiomi mogu uticati na pojavu autizma kod dece.

Naime, veliki broj naučnika, tokom poslednjih nekoliko godina i mnogih istraživanja, došao je do otkrića da su mikroorganizmi – mikrobiomi, prisutni u crevnoj flori, važni za zdravlje.

Uticaj mikrobioma na mentalno zdravlje

Mikrobiomi utiču na mentalno zdravlje, na mogućnost razvitka autoimune bolesti, dijabetesa 1, rekaciju na strah i na težinu. Sprovedena studija pokazala je vezu između stomačnih mikrobioma i neurorazvojnog stanja, koji se naziva autizam.

Pogledajte još: Da li zagađenje vazduha uzrokuje autizam?

Otkriće do kog su došli, iznenadilo je naučnike. Naime, naši mikrobiomi ne određuju da li ćemo postati autistični, već mikrobiomi naše majke. Oni mogu oblikovati razvoj mozga na više načina, navode stručnjaci.

Istraživač Univerziteta u Virdžiniji, Džon Lukens saopštio je da mikrobiomi igraju važnu ulogu u određivanju toga kako će imuni sistem novorođenčeta reagovati na infekciju, povredu ili stres.

Molekul pod nazivom “interleukin-17a” ili “IL-17a” , proizvodi imuni sistem i on utiče na razvoj mozga još u materici. Reč je o supstanici koja ima ključnu ulogu u razvoju autizma.

Pogledajte još: Simptomi autizma

U cilju testiranja ove teorije, odnosno da li ovaj molekul izaziva autizam, naučnici su sproveli eksperiment na dva miša ženskog pola. Jedan miš je imao mikrofloru u stomaku koja je bila podložna upali koju izaziva molekul IL-17a, dok drugi miš nije imao.

Molekul je zatim blokiran, pa je time sprečena upala. Miševi koju su rođeni pokazali su neuro-tipično ponašanje, dok je dalji razvoj mladunaca prvog miša pokazao znake autizma, koja su uticala na društveno ponašanje drugih mladunaca.

Naučnici ističu da je reč o preliminarnoj studiji koja se ne može u potpunosti primeniti na ljudsku vrstu, ali može poslužiti kao značajan početni materijal za dalje istraživanje autizma. Međutim, ono što je sigurno jeste da je zdravlje majčinog stomaka od velikog značaja i da igra bitnu ulogu u razvoju autizma.

01/08/2018 12:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments