Deca koja nemaju ustaljenu rutinu spavanja sporije se razvijaju

21/08/2019 11:58

Deca koja nemaju ustaljenu rutinu spavanja sporije se razvijaju

Kao što znamo, rutina u odlasku na spavanje je veoma važna, kako za odrasle osobe, tako i za decu. A najnovije studije su pokazale da nedostatak ove rutine može da ima brojne negativne posledice po dete.

Baš kao što se i odraslima savetuje da stvore regularnu i konstantnu rutinu kada je spavanje u pitanju, ekstremno je ovaj savet važan i za decu. Prema stručnjacima, čak i razlika u jednom satu od rutine može da napravi ogromnu razliku u razvoju dece.

Naime, prema studijama, neregularna rutina spavanja i različita satnica koliko dete svakodnevno spava utiče na stvaranje metaboličog sindroma, što povećava rizik od srčanih oboljenja kod odraslih osoba.

Pročitajte i… Saveti za dobar san

Kada su deca u pitanju, studije su pokazale da oni mališani koji imaju neredovnu rutinu spavanja imaju problem s ponašanjem. Uz to, imaju socijalne i emotivne probleme i ne razvijaju pravilne socijalne veštine niti imaju razvijenu socijalnu inteligenciju.

Osmislite rutinu spavanja i pridržavajte je se svakodnevno, bez obzira da li je u pitanju radni dan, vikend ili godišnji odmor. Ovo važi i za decu i za odrasle, kažu stručnjaci.

21/08/2019 11:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments