Ministarstvo ne vidi mame

19/04/2021 14:32

Ministarstvo ne vidi mame

Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 15. aprila usvojila je predlog ministra finansija o prvom rebalansu budžeta u 2021. godini. Očekuje se da će predlog uskoro ući u skupštinsku proceduru, a iz Udružena “Mame su zakon” poručuju da predlogom rebalansa budžeta, nažalost, Ministarstvo za brigu o porodici, nije uvažilo predloge koje su stigli od udruženja, ali i od mnogobrojnih građanki i građana Srbiji.

Preciznije, nisu usvojeni zahtevi koji se tiču majki koje nemaju 18 meseci radnog staža, odnosno da se taj broj smanji na 12, nema rešenja za minimalne naknade tokom nege deteta, nema rešenja za višestruko diskriminisane preduzetnice, nema rešenja za majke koje su rodile više od četvoro dece, ali nema ni rešenja za majke koje zarađuju više od tri prosečne zarade.

“Mame su zakon” će svoje amandmane uputiti svim narodnim poslanicima i apelovati na njih da učine sve što je u njihovoj moći da do usvajanja neophodnih izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i rebalansa budžeta ipak dođe. Narodni poslanici, kao izabrani predstavnici građana, jesu poslednja instanca kojoj se možemo obratiti. Pozvaćemo ih da glasaju za mame i njihova prava – najavila je Tatjana Macura, predsednica tog udruženja i dodala da se nadam će poslanici razumeti neophodnost izmena zakona.

– Ovaj zakon eksplicitno kaže da nema minimuma koji je određen da jedna porodilja može da primi, ali mi znamo koliki je maksimum koji država može da izdvoji – kaže Macura dodajući da je Udruženje predložilo sve izmene zakona u skladu sa praksom najvećeg broja država Evropske unije.

Iz Udruženja su poručili i da svim porodiljama treba da se garantuje minimalna naknada najmanje u visini republičkog minimalca, kako nijedna porodilja više ne bi bila ponižena sa tek nekoliko stotina dinara kroz naknadu koja nosi naziv finansijska podrška. Oni još traže i da trudničko bolovanje ulazi u obračun naknade, da se izjednače prava preduzetnica porodilja sa ostalim porodiljama, kao i novi sistem obračuna naknada, mogućnost prenošenja odsustva radi nege deteta na partnera, ali i dve godine odsustva sa posla za treće dete.

Podsećanja radi, među predlozima je i da se ne umanjuju naknade ženama koje zarađuju više od tri prosečne zarade i uvede podrška za porodice koje imaju više od četvoro dece. Udruženje je predložilo i da se prepoznaju samostalne umetnice kao posebna kategorija porodilja.

 

 

19/04/2021 14:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments