Pandemija na leđima žena i majki

09/07/2021 13:04

Pandemija na leđima žena i majki

Najnovija istraživanja pokazuju da je pandemija uslovila i mnogo više obaveza ženama. Naime, prema anketi od izbijanja globalne pandemije korona virusa obim posla uvećan je za 77 odsto žena. Prema Dilojtov globalnom izveštaju “Women at Work: A global outlook” više od polovine anketiranih žena je u proteklih 12 meseci iskusilo i uznemiravanje ili neinkluzivno ponašanje na poslu.

Izveštaj je rađen u 10 država i učestvovalo je oko 5.000 žena i pokazuje da povećanje obima posla i kućnih obaveza tokom pandemije izazivaju duboko nezadovoljstvo među zaposlenim ženama, preneo je Radio021. Takođe, prema istom dokumentu, povećanje odgovornosti ima pogubne efekte na zaposlene žene. Čak njih 51 odsto, danas, sa manje optimizma gleda na svoju karijeru u budućnosti.

Zabrinjavajuće u tom izveštaju je i izjava većine anketiranih, a koje planiraju da napusti dosadašnjeg poslodavca u naredne dve godine, a  skoro četvrtina ispitanih žena izjavila je da će možda zauvek napustiti posao. Pad kod mentalnog zdravlja je za 35 procentnih poena i motivacije na poslu za 29 procentnih poena u poređenju sa periodom pre pandemije, zabeležio je Dilojt.

možda vas zanima i: 10 navika ljudi koji nikada nisu pod stresom

Istraživanje stavova pokazalo je da je rodna ravnopravnost nazadovala i tako poništila godine sporog, ali stabilnog napretka. Izveštaj pokazuje i da su žene preuzele više odgovornosti i kada se radi o kućnim poslovima. Pa je prema izveštaju njih 59 odsto reklo da troši više vremena na poslove u vezi sa domaćinstvom, 35 odsto provodi više vremena brinući se o deci, a 24 odsto više vremena provodi za negu drugih lica koja zavise od njih.

Mame čuvaju decu, tate posao

Drugo istraživanje je pokazalo da dok su deca bila u uzrastu za vrtić, oko 70 odsto očeva je napredovalo na poslu. To je ostvatilo tek 35 odsto majki. List Novosti preneo je da te informacije ukazuju da su žene onemogućene da se bave karijerom i napredovanjem, jer su angažije u porodici. Nesklad se još ogleda i u visini zarada i utrošenom vremenu.

Ove podatke objavili su u zajedničkom izveštaju Ministarstvo za brigu o porodici i Fondacije Ana i Vlade Divac, a istraživanje je pomogla Evropske komisije. U tom izveštaju se navodi da ukoliko bi menjali posao, od izuzetnog značaja je, za gotovo 90 odsto roditelja, činjenica da li novi poslodavac nudi neku formu fleksibilnog radnog vremena.

Kako se dalje navodi, porodične obaveze i dalje se tradicionalno vezuju za žene, te majke snose najveći deo organizacije kućnih poslova, obaveza oko dece i poslovnog dela života.

– Rodna nejednakost i dalje postoji. Radićemo na tome, pre svega kroz usklađivanje smena u školama i vrtićima, ali i motivisanjem poslodavaca da izađu u susret zaposlenim roditeljima – rekla je Aleksandra Čamagić, pomoćnica ministra, a prenele su Novosti.

A, koordinatorka projekta Gordana Bjelobrk istakla je da je važno napraviti spregu zahvaljujući kojoj bi poslodavci izašli u susret roditeljima s fleksibilnim radnim vremenom.

– Ako možemo da nađemo nešto pozitivno u protekloj kovid godini, to je onda činjenica da je puno poslodavaca uspelo da testira rad od kuće. Cilj je da se taj oblik rada, i kada pandemija prođe, prihvati kao uobičajena opcija – istakla je Bjelobrk.

09/07/2021 13:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments