Proglašena epidemija malih boginja u Novom Sadu!

05/01/2018 16:27

Proglašena epidemija malih boginja u Novom Sadu!

Institut za javno zdravlje Vojvodine proglasilo je epidemiju morbila na teritoriji Novog Sada.

U periodu od 4.12.2017. godine do 03.01.2018. godine, u Gradu Novom Sadu, obolelo je ukupno osam osoba, a od toga, dva slučaja su povezana sa epidemijom u drugim delovima zemlje.

Nakon registracije epidemiološki međusobno povezanih slučajeva (što predstavlja zakonski osnov za prijavu epidemije) u Novom Sadu, 03.01.2018. godine, Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je epidemiju morbila u Gradu Novom Sadu sa 6 obolelih osoba. Prijava je, 04.01.2018. godine, dostavljena Institutu za javno zdravlje Srbije.

Uzrast obolelih kreće su rasponu od 9 meseci do 43 godine. Dve obolele osobe su nevakcinisane, a ostali pacijenti su nepoznatog vakcinalnog statusa protiv morbila.

Uzimajući u obzir epidemiološke karakteristike morbila i prisustvo vulnerabilne populacije, mogući su novi slučajevi obolevanja.

Preduzete mere protiv epidemije malih boginja

Od novembra 2017. godine na teritoriji Doma zdravlja Novi Sad se sprovodi dopunska imunizacija MMR vakcinom svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih obveznika. Dosadašnjim aktivnostima podignut je obuhvat imunizacijom u Novom Sadu.

Obuhvat imunizacijom kod predškolske dece uzrasta 12 meseci do 7 godina je oko 92%, a obuhvat u uzrastu školske dece od navršenih 7 do 14 godina je preko 95%.

Institut za javno zdravlje Vojvodine (Institut) je svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Grada Novog Sada predložio mere pooštrenog nadzora nad morbilima najmanje do isteka dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja oboljenja.

Institut će pratiti epidemiološku situaciju morbila na teritoriji zahvaćenoj epidemijom i nastaviti da redovno izveštava opštu i stručnu javnost.

05/01/2018 16:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments