Kazne i do 100.000 dinara za roditelje koji nisu vakcinisali decu

24/04/2019 12:45

Kazne i do 100.000 dinara za roditelje koji nisu vakcinisali decu

Prijava dece za upis u prvi razred traje do 30. maja, a između ostalog, roditelji moraju da donesu i dokaz da su budući prvaci primili DT, OPV i MMR vakcine.

Ove godine, u prvi razred upisuju de deca rođena od 1. marta 2012. do 28. februara 2013. godine.
Upis je počeo 1. aprila i traje do 30. maj. Međutim, oni koji nisu vakcinisani neće moći da se upišu, a oni roditelji koji svoju decu ne upišu  biće kažnjeni sa 100.000 dinara!

U prvi razred upisuju se deca koja će do 1. septembra imati najmanje šest i po godina, odnosno najviše sedam i po, a procenjuje se da ih je oko 70.000. Mogu je upisati i oni koji će do početka školske godine dopuniti šest godina, ali nakon provere spremnosti za polazak u osnovnu školu.

Upis u prvi razred

Od neophodne papirologije potreban je izvod iz matične knjige rođenih (overen prepis ili foto – kopija) koji može biti stariji od šest meseci, potvrda o zdravstvenom stanju deteta i vakcinaciji, dokaz o teritorijalnoj pripadnosti školi (foto – kopija prijave stana ili foto – kopija lične karte), kao i uverenje predškolske ustanove o pohađanju predškolskog programa koje se dobija u vrtiću.

Kada su u pitanju lekarski pregledi, prvo je potrebno obaviti pregled kod pedijatra, gde roditelji mogu dobiti uput za preglede koje dete mora da obavi, a to su pregledi kod otorinolaringologa, oftamologa, fizijatra, logopeda i stomatologa, kao i laboratorijske analize krvi iz prsta i urina.

S obzirom na to da neki roditelji odbijaju da vakcinišu svoje mališane, bitno je da znaju da nijedno dete neće moći da pođe u osmoletku ako nije primilo vakcine DT,OPV i MMR. Iako upis predstavlja jedan od najradosnijih trenutaka, to često predstavalja i stres pojedinim roditeljima, koji strepe od testiranja.

Izvor: www.telegraf.rs

24/04/2019 12:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments