Dan porodice, deca i jednakost

21/05/2021 13:31

Dan porodice, deca i jednakost

U Srbiji ima ukupno 2.125.772 porodica, od kojih je 1.476.105 porodica s decom, a koje čine 69,4 odsto od ukupnog broja porodica. Prema podacima Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova iz 2011, najzastupljenije su porodice s jednim detetom i njih je 51,8 odsto. Porodica sa dvoje dece je 40 odsto, zatim porodice sa troje (6,7 odsto) i četvoro dece (1,1 odsto). Petoro i više dece ima najmanje i oni čine 0,4 odsto od ukupnog broja.

Statistika kaže da prosečna porodica u Srbiji ima 1,6 dece. Populacioni fond UN (UNFPA) ocenju da rodna ravnopravnost neće biti dostignuta bez veće jednakosti u porodicama.

– Znamo da pandemije različito utiču na žene i muškarce i da žene preuzimaju veći teret kod kuće u odnosu na muškarce. Toliko je porodica koje su pogodjene ovim novim uslovima i muškarci mogu igrati važnu ulogu u svojim domovima – ocenio je direktor UNFPA za Srbiju Džon Кenedi Mosoti objašnjavajući zašto se ljudi teže odlučuju za proširenje porodica.

On je precizirao i da „muškarci mogu preuzeti svoj deo obavljanja neplaćenih poslova i brige u domaćinstvu i na taj način dati pozitivan primer svojoj deci“. Sa tim u vezi nastaviće se i aktivnosti kako bi se angažovali muškarci i dečaci u Srbiji, a kroz kampanje na društvenim mrežama. Akcija ima za cilj da prikaže kako su se očevi snalazili tokom izolacije.

možda vas zanima i: Da li je izbor imena postalo pomodarstvo?

Inače, generalna skupština UN je 15. maj proglasila Svetskim danom porodice. Cilj je da se podigne svest o problemima i pitanjima porodice. Kako se navodi u zvaničnom obrazloženju, afirmacija porodičnih vrednosti, podsticanje jednakosti između polova u okviru porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi one mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici… sve su to ciljevi ustanovljenog dana.

Centralno mesto jednog društva jeste porodica, jer ono ne može biti ni zdravo ni stabilno bez iste takve porodice. Društvo je jednako važno u održavanju stabilnosti te osnovne ćelije koliko i sami pojedinci.

S druge strane, Grad Beograd pruža podršku deci i zbrinjava najosetljivije kategorije mladih iz Beograda i iz cele Srbije uzrasta od sedam do 18 godina. Među tom decom ima i one koja su žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, žrtve trgovine ljudima, deca bez roditeljskog staranja, deca ulice… Od početka godine zbrinuto 37 dece, a trenutno ih je na smeštaju 23, preneo je Beoinfo.

Šokantan podatak došao je i iz novosadskog porodilišta. Naime, u 2020. godini osam beba nije tu ustanovu napustilo sa svojom majkom. U Subotici boravi oko 160 dece bez roditeljskog staranja, dok ih je Dečjem selu u Sremskoj Kamenici oko 100.

21/05/2021 13:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments