Uobičajene infekcije tokom trudnoće povećavaju rizik od autizma i depresije kod dece?

13/03/2019 14:45

Uobičajene infekcije tokom trudnoće povećavaju rizik od autizma i depresije kod dece?

Ma koliko čudno zvučalo, nešto jednostavno i uobičajeno, kao što je urinarna infekcija, može da poveća rizik od depresije i autizma kasnije kod deteta, pokazala je nova studija.

Uzroci autizma

Ovo nije prva veza između mentalnog zdravlja i neurorazvojnih stanja (autizam) zbog uslova u samoj materici. U prošlosti, naučnici su identifikovali korelacije između sezone rađanja (kasnije i gripa majke) i šizofrenije. Prethodna istraživanja su, naime, otkrila da neke infekcije trudnice mogu da utiču na pojavu psiholoških poremećaja kasnije kod dece.

U najnovijoj studiji, naučnici su pratili zdravlje hiljadu žena, a posmatrali su godine žene, zdravlje trudnice i način života. Pokazano je da su žene koje su imale infekcije kao što je upala pluća, grip, meningitis, urinarnu infekciju ili sepsu tokom trudnoće imale su veću šansu da rode dete koje će kasnije patiti od depresije ili autizma.

Studija još uvek nije naišla na konkretnu vezu između infekcija majke i depresije i autizma kod dece, pa su najavljena dalja istraživanja.

Savet majkama dok su trudne jeste da jačaju svoj imuni sistem, da se zdravo hrane i da unose dosta tečnosti, te da izbegavaju veće skupove u vreme sezone prehlada i gripa.

13/03/2019 14:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments