Previše gledanja televizije čini dete manje spremnim za vrtić

19/02/2018 11:58

Previše gledanja televizije čini dete manje spremnim za vrtić

Nova studija pokazala je vezu između količine vremena koje dete provodi ispred malog ekrana i spremnosti za odlazak u vrtić, te sa smanjenim kognitivnim i socijlano- emotivnim veštinama.

Iako većina roditelja pušta dete da gleda crtane filmove, kako bi stigli da odrade obaveze, poput kuvanja ili pak odmora, sve više istraživanja pokazuje da ova odluka može loše da utiče na zdravlje samog deteta.

Gledanje televizije ili pak crtanih filmova na kompjuteru, tabletu ili telefonu više od dva sata dnevno utiče kako na fizički, tako i na psihički razvoj deteta.

Deca, televizija i zdravlje

U istraživanju, učestvovalo je ukupno 807 predškolske dece, iz različitih miljea. Merena su primanja roditelja, kao i broj sati koliko dete dnevno provede pred malim ekranom. Zatim, deca su testirana, kako bi se odredile glavne veštine odlaska u vrtić kao što su razumevanje slova, reči i brojeva, ali i memorija, kognitivna fleksibilnost te samokontrola.

Pokazano je da deca koja su gledala televiziju više od dva sata dnevno, imala su najviše problema sa spremnošću za vrtić, naročito kod kod siromašnijih porodica. Kod porodica koje su imale veća primanja, ova odlika kod deteta nije primećena. Dalje, pokazano je da gledanje televizije utiče na loše savladavanje matematičkih veština, kao i na izvršne funkcije, dok ova rutina nije uticala na razumevanje reči i slova.

Savet je da deca do pet godina ne bi trebalo da provode duže od sat vremena gledajući televiziju ili pak crtane filmove na drugim uređajima.

19/02/2018 11:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments