Žene koje imaju decu stare brže?

02/03/2018 11:47

Žene koje imaju decu stare brže?

Nova studija pokazala je da žene koje su postale majke u proseku stare za 11 godina brže od svojih vršnjakinja koje nemaju decu, makar kada su u pitanju ćelije.

Sve se svodi na strukturu telomere koji se nalaze na kraju hromozoma i štite DNK od oštećenja. Svaki put kada se ćelija regeneriše, ovi telomeri postaju kraći. Kada se smanjuju, tako dolazi do zdravstvenih tegoba, kao i fizičkih znakova starenja, kao što je seda kosa.

Da li žene sa decom brže stare?

U studiji Univerziteta Džordž Mason ispitivana je dužina telomera u krvnim uzorcima kod skoro 2000 žena starosti od 20 do 44 godine. Otkriveno je da one žene koje imaju decu imaju i za 4,2% kraće telomere od onih žena koje nisu postale majke. Ovaj postotak jednak poređenju da su majke za 11 godina, u ćelijskom smislu, starije od vršnjakinja koje nemaju decu.

Ipak, druga istraživanja su pokazala da žene koje imaju decu zapravo žive duže, a da je dužina telomera zapravo uzokovana stresom. Iz tog razloga, potrebno je još istraživanja kako bi se potkrepile činjenice prve studije.

02/03/2018 11:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments