Egzotično voće koje morate probati!

16/12/2020 15:50

Egzotično voće koje morate probati!

Postoji veliki broj različitog voća koje nikada nismo probali, a u nekim krajevima sveta se svakodnevno konzumiraju. Predstavljamo vam par voćki neobčnog imena ali i ukusa!

Salak

Salak ili zimsko voće (Salacca zalacca) raste u Indoneziji, Maleziji i Brunrejima. Njegov ukus se poredi sa blago slatkim ukusom ananasa.

Uzgaja se u celoj Indoneziji a postoji najmanje 30 sorti od kojih se izdvajaju dve: Salak pondoh iz Yogyakarata pokrajine i Slak Bali sa ostrva Bali. Salak Bali se prodaje na celom ostrvu, i jako je popularan plod među meštanima i turistima. Ova sorta ima ukus mešavine ananasa i soka od limuna.

Monstera

Monstera ( Monstera deliciosa) je biljka koja izvorno raste u tropskim prašumama u južnom Meksiku, južno od Kolumbije. Često se svuda u svetu uzgaja kao ukrasna biljka, dok se ni ne zna da su joj plodovi jestivo i veoma ukusno voće. Kod nas je od nedavno veoma popularna tropska biljka prelepih listova koja dobro uspeva i brzo raste kao saksijsko cveće.

 Ako se plod monstere jede nezreo, mogao bi biti otrovan za telo- trba mu godinu dana da sazre. Kada konačno sazri, ima ukus mešavine banane i ananasa i sadrži pregršt vitamina C. Pruža instant energiju i izdržljivost.

Cupcau

Cupcau (Theobroma Grandiflorum) je voće koje raste u tropskim prešumama Amazona, te se uzgaja u džunglama Kolumbije, Bolivije, Perua i na severu Brazila.

Koristi se u proizvodnji slatkiša, zbog svog specifičnog „čokoladnog ukusa sa ukusom ananasa“, pored toga krasi ga i lep miris. Smatra se supervoćem jel je puno vitamina B1, B2, B3, aminokiselina, ima devet antioksidanata, kalcijum, sele, kao i vitamine A i C. Kod nas se najčešće može naći u kozmetici , gde završava zbog hranljivih svojstava i fenomenalnog posebnog mirisa.

16/12/2020 15:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments