12 činjenica o tinejdžerima koje morate znati

21/01/2022 19:31

12 činjenica o tinejdžerima koje morate znati

Tinejdžeri mogu biti komplikovana stvorenja: u jednom trenutku insistiraju: “Ja nisam dete!” a sledećeg se dure jer ste rekli da ne mogu da imaju najnoviji gedžet. Sasvim dovoljno da bilo kojeg roditelja natera da digne ruke. Ali nemojte odustati!

Naučnici su zapravo proučavali tinejdžere i otkrili mnogo toga što bi vam moglo pomoći da biste efikasnije funkcionisali s njima u ova teška vremena.

Tinejdžerski mozak se isključuje kada zanovetate

Da li ste se ikada osećali kao da vam predavanja ulaze na jedno uho, a izlaze na drugo? Možda ste u pravu. U novoj studiji, istraživači s Univerziteta u Pitsburgu, Kaliforniji-Berkliju i Harvardu postavili su 32 tinejdžera i dece starosti između 9 i 12 godina na skener mozga dok su slušali snimke njihove majke koja ima štošta da im prigovori. Rezultati otkrivaju da se određene ključne oblasti mozga tinejdžera gase kada slušaju kritike, a to ometa njihovu sposobnost da procesuiraju ono što im govorite.

Budite zahvalni ako vam tinejdžer odgovori

Ah, kada bi samo moglo da se vrati ono slatko dete koje se nikada nije svađalo s nama. Međutim, nedavna studija je pokazala da deca koja se svađaju s roditeljima mogu zapravo završiti bolje od onih koji to ne čine. Razlog: tinejdžeri koji mogu da se ne slažu i kažu „ne“ mami i tati takođe imaju više hrabrosti da kažu “ne” prijateljima i neće podleći pritisku vršnjaka da se drogiraju, imaju seks ili upuštaju u druge rizične aktivnosti. ponašanja.

Oni su na internetu mnogo više nego što mislite

Dok tri od četiri roditelja kažu da pažljivo prate šta njihovi tinejdžeri rade kada su „onlajn“, nedavna studija pokazuje da su potpuno neupućeni. Na primer: roditelji misle da njihovi tinejdžeri provode dva sata dnevno na internetu Realnost? Tinejdžeri provode pet sati dnevno surfujući globalnom mrežom. I dok polovina roditelja misli da im deca govore sve što rade onlajn, 44 odsto tinejdžera posećuje stranice koje njihovi roditelji ne odobravaju, a 23 odsto tinejdžera laže o tome.

Fejsbuk? Pa, tu i tamo

Mislite da je vaš tinejdžer non-stop prijavljen na Facebook? Naprotiv, istraživanje Global Web Indexa iz novembra 2014. pokazalo je da punih 50 odsto tinejdžera koristi popularnu društvenu mrežu ređe nego ranije. Na pitanje zašto, 37 odsto je reklo da im je dosadno, a 30 odsto je izjavilo da se brine da ova društvena mreža nije dovoljno sigurna i ne štiti privatnost.

TV zvezde ne predstavljaju uzor tinejdžerima

Prestanite da brinete o televizijskim idolima. Ispostavilo se da tinejdžeri ne slede slepo stope rijaliti zvezda koje vide na TV-u. Umesto toga, tinejdžeri ih vide kao priču koja je upozoravajuća. Kao dokaz, studija Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja pokazala je da je MTV emisija „16 i trudna sam“ dovela do manjeg broja porođaja tinejdžera, za 5,7 odsto, u okviru 18 meseci nakon premijere. Emisija je takođe dovela do više pretraga i tvitova tinejdžera o kontroli rađanja i abortusu. Drugim rečima, deca su videla šta se dešava na ekranu i odlučila: „Uf, biti tinejdžerka majka je prava stvar, ne hvala“.

Tinejdžeri zaista nisu budni za školu

Ako su potrebni titanski napori da izvučete svog tinejdžera iz kreveta da bi na vreme stigao u školu, nemojte ga kriviti: studije pokazuju da su tinejdžeri samo navikli da spavaju kasnije. U stvari, jedno istraživanje je pokazalo da je odlaganje početka škole od 8 do 8.30h ujutru dovelo do boljeg raspoloženja, motivacije i pohađanja nastave. Ovo može objasniti zašto Akademija za pedijatriju preporučuje da sve škole započnu nastavu u 8.30h.

Borba protiv pritiska vršnjaka je teža nego što mislite

U studiji Univerziteta Templ, istraživači su naveli tinejdžere da igraju video igricu vožnje. Ponekad su bili sami dok im je drugi put bilo rečeno da ih posmatraju dva prijatelja. Ispostavilo se da su „gledani“ tinejdžeri koristili 40 odsto više svetala i imali 60 odsto više sudara od onih koji nisu bili posmatrani. Uočeno prisustvo prijatelja podstaklo je tinejdžere da preuzmu više rizika. Definitivno nešto što treba imati na umu ako dozvoljavate svom tinejdžeru da se vozi do škole.., i usput pokupi prijatelje.

Biti previše strog može biti kontraproduktivno

Ako vladate gvozdenom pesnicom, znajte ovo: studije sugerišu da prestrogo roditeljstvo može dovesti do toga da se njihova deca pobune. Zašto? Jer uskraćivanje vašim tinejdžerima bilo kakvu zabavu i slično, potkopava njihovo poštovanje prema vama. A to ih može dovesti do nepoštovanja svih vrsta autoriteta, vodeći ih na put ka kriminalu, zloupotrebi supstanci i drugim problemima.

Vikanje je jednako loše kao i udaranje

Naravno da ne udarate svoju decu, ali vičete? Hej, svaki dan! Pa, ispostavilo se da je studija Univerziteta u Pitsburgu pokazala da vikanje, umesto da umanjuje loše ponašanje, čini suprotno: vikanje podstiče decu da se lošije ponašaju. Istraživači su takođe otkrili da grube reči mogu imati iste negativne emocionalne efekte na vašeg tinejdžera kao i fizička disciplina, što dovodi do antisocijalnog i agresivnog ponašanja. Dakle, možda je vreme da se smirite.

Oni su bolji u sklapanju prijateljstava od vas

Zamišljate da sve što tinejdžeri rade je da sede snuždeni u svojoj sobi i slušaju gotičku muziku želeći da im neko pokloni malo pažnje? Naprotiv, nedavna istraživanja pokazuju da je vaš tinejdžer manje usamljen nego što ste bili vi kao dete. Istraživanje u biltenu Personality and Social Psychology Bulletin o stavovima i aktivnostima tinejdžera pokazalo je da je usamljenost u stalnom opadanju od 1978. do 2009. Deca se takođe ređe pridružuju klubovima i sklapaju bliske prijatelje, ali to ih ne uznemirava. Oni uživaju u svojoj nezavisnosti, i to ima svoje sjajne strane.

Zrelost se ne dešava sa 18 godina

Do 18. godine tinejdžeri se smatraju „odraslima“ po tome što završavaju srednju školu, mogu da glasaju, da se prijave u vojsku, da se isele iz vaše kuće.., na mnogo načina, mogu da se ponašaju baš kao i vi! Pa ipak, MR skeniranja iz nedavnih istraživanja pokazala su da mozak ne sazreva u potpunosti u tinejdžerskim godinama. Naprotiv, delovi mozga uključeni u donošenje odluka, a to su važni delovi koji karakterišu odrasle, nisu u potpunosti razvijeni do 25. godine.

Ne ponašaju se tako loše kao što mislite

„Juvenoia“ je verovanje starijih ljudi da su deca razmaženija, nezahvalnija, da se lošije ponašaju i da su seksualno izopačena nego ikada ranije. U slučaju da vam ovo pomaže da spavate noću, neki stručnjaci kažu da su ovi strahovi preterani. Na primer, broj slučajeva nasilja među mladima je otprilike polovina onoga od pre 20 godina. Sve vaše brige da društvo ide nizbrdo su u vašoj glavi!

21/01/2022 19:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments