Boja glasa može da se otkrije u prvom minutu života?

02/09/2022 15:18

Boja glasa može da se otkrije u prvom minutu života?

Da li ste znali, da to kakav će glas beba imati, može da se utvrdi pri prvom plaču, odmah po dolasku na svet?

Naučnici su, nakon sprovedenog istraživanja, utvrdili da boja glasa, koju će čovek imati u odraslom dobu, može da se utvrdi na osnovu bebinog plača.

I Hipokrat je govorio…

Naime, o važnosti organa za govor u proizvodnji glasa, govorio je i Hipokrat. Čak su i Stari Egipćani i Indijci bili upućeni u razvoj jezika i govora.

Međutim, tek je savremena medicina otišla dovoljno daleko u otkriću razvoja glasa i njegove boje. Genetičari danas, mogu da utvrde kakav će glas imati osoba u odraslom dobu i to na osnovu prvog plača.

Rezultati istraživanja su pokazali da visina tona plača četvoromesečne bebe predviđa visinu tona glasa petogodišnjaka i punoletnog čoveka.

Istraživanje je obuhvatilo bebe starosti od dva do pet meseci, koje su plakale tokom eksperimenta. Nakon pet godina, stručnjaci su preslušali snimke i razgovarali sa tom decom.

Otkriveno je da je itekako moguće znati kako će beba zvučati kasnije u životu. Pored toga, otkriveno je i da se visina tona glasa odrasle osobe može pratiti retrospektivno sve do vremena provedenog u materici.

Ovo može da objasni i zašto bebe nakon rođenja imaju različit vrisak, odnosno zašto svaki prvi plač zvuči drugačije.

02/09/2022 15:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments