Mleko usporava, ali i ubrzava starenje

24/06/2021 14:49

Mleko usporava, ali i ubrzava starenje

Mleko je izuzevno važan deo ljudske istorije, o čemu govori i činjenica da su ga koristile i drevne civilizacije. Istovremeno ovo je namirnica koja se konstantno ispituje kako bi se utvrdilo njeno delovanje na organizam. Najpre je važilo pravilo da se ono mora piti svaki dan, međutim, danas se ovaj stav drastično promenio.

pročitajte još i: Najkontraveznija namirnica: Čvarci!

Kravlje mleko sa većim procentom masti spada u grupu uravnotežene hrane, proteina, ugljenih hidrata i masti. I baš zbog toga se sa ovom namirnicom mora biti oprezan. Nutricionista Dženi Čampion smatra da je za zdravu osobu dovoljno da ponekad popije čašu mleka. To ponekad ne znači svaki dan po dve ili više čaša. On je uveren i da su akne, bubuljice i ubrzano starenje kože delimično posledica čestim pijenjem mleka.

možda vas zanima i: Jedina namirnica koju svi jedu – HLEB!

Sa njim se slažu i istraživači sa Brigham Young univerzitetu. Naime, stručnjaci među kojima je i profesor Lari Taker, sprovelo je istraživanje među oko 5.800 američkih građana. Rezulatati studije su potvrdili pojave bubuljica, brže starenje kože, ali ukazuju i da punomasno mleko može da utiče na pojavu kancera. Istraživači poručuju, i da uprkos ovim rezultatima ne treba prestati sa konzumacijom mleka, ali ga treba zameniti onim sa manjim procentom masnoća. Ovaj stručnjak navodi, da upravo ono usporava starenje.

Zanimljivosti o mleku

1. Mleko je gotovo prva namirnica koje je čovečanstvo konzumiralo.

2. Legende kažu da su sumerski bogovi i kraljevi pili mleko ne bi li postali jači i brži, a stari Grci veruju da je Mlečni put nastao od kapljica mleka Here dok je dojila Herkulesa.

3. Žena kralja Nerona i Kleopatra su se kupale u mleku zarad lepote.

4. Smatra se da su stari Egipćani bili najveći obožavaoci mleka, toliko da su podizali hramove njemu u čast.

5. Najviše mleka se godišnje popije u Finskoj. Podaci kažu da svaki stanovnik te nordijske zemlje popije oko 360 litara mleka u 12 meseci. Posle Finaca mleko mnogo troše još i Šveđani, Holanđani, Švajcarci i Grci.

 

24/06/2021 14:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments