Zašto deca bude roditelje?

09/08/2021 18:38

Zašto deca bude roditelje?

Jedna od čestih situacija u kojoj su se, gotovo, svi roditelji našli jeste da ih dete budi i to onda kada ne moraju da ustaju rano. Najčešće se to dešava vikendima ili na godišnjem odmoru. Nauka ima objašnjenje zašto deca pokušavaju roditeljima da otvore kapke i prekinu ih dok spavaju.

Nauka i psiholozi tvrde da se sve zasnija na teoriji povezanosti. Prema toj teoriji, svaki put kada roditelj odgovori na potrebe deteta veza između njih postaje jača. Ta snažna veza biva utkana u detetovu ličnost i kasnije će mu biti osnova za sve naredne emocionalne veze. Ljubav koju deca osećaju u ranom detinstvu se verbalizuje na mnogo načina. Jedan od njih je i da kada roditelj spava dete može da oseti nelagodu, jer je usamljeno. Osećaj usamljenosti u detetu još budi i strah.

Psiholozi tvrde da nije neuobičajeno da deca žele da otvore oči roditeljima koji spavaju. Razlog se krije u dečjoj logici koja “kaže” da kada roditelj ne otvara oči i ne reaguje, a fizički je prisutan, dete ulazi u stanje “emocionalne nevolje”. Te otuda i njihovo oduševljenje kada mama ili tata otvore oči i pogledaju ih iza sna.

Takođe, stručnjaci tvrde i da se dete dobro oseća nakon što uspostavi kontakt očima sa roditeljem. Na taj način dete dobija informaciju da su roditelji na oprezu i brinu za detetu sigurnost. U prilog tome idu i situacije u kojima dete traži pažnju roditelja izvodeći razne aktivnosti koje mogu biti i vrlo neprijatne.

Deca imaju sposobnost da shvate kada je roditelj prisutan, a kada ne i to je univerzalni fenomen. I ovde roditelji mogu da potvrde da je tačno da čim pokušaju da se iskradu od deteta ne bi li malo odmorili, dete počne da ga traži. Ta pojava kod dece je, u suštini, instinkt. Spavanje deca doživljavaju kao da mama ili tata nije prisutan.

Sve su ovo zaključci istraživanja u kojem se navodi i da bi ovo mogao biti razlog i zašto jednom supružniku teško pada partnerov rad od kuće. On je tu, ali i nije. Sedi, radi i ignoriše supružnika. Međutim, kako je navedeno, sem dece, i odrasli imaju potrebu za pažnjom i međusobnom interakcijom, jednako kao kada dete budi roditelja.

Kako bebi obezbediti pravilan san?

Nedovoljno sna kod beba za posledicu može da ima problem sa govorom i hiperaktivnost. U najboljoj nameri, roditelji i greše. Jedna od tih grešaka je i zajedničko spavanje. Međutim, uz ovo najvažnije je da dete ima rutinu spavanja, jer će mu ona pomoći da se smiri i brže zaspi. Bebu treba i umarati dok je budna, zato joj pričajte, pevajte, šetajte…

Vrlo je važno prepoznati kada je vreme za spavanje bebi, u protivnom svima će biti teško. Nije plač jedino što ukazuje da je beba pospana, u tim situacijama bebe se mršte, trljaju oči ili uši. Kao i na odrasle i na bebe mrak deluje umirujuće. Zamračena soba, bez svetla podstiče proizvodnju hormona melatonina, koji pomaže u regulaciji sna.

Stručnjaci navode da bebe ne bi trebalo da spavaju u potpunoj tišini. Ukoliko je tako naviknete kasnije će biti vrlo teško uspavati je, a kasnije će i sama imati problema sa spavanjem. Bebe neće duže spavati, ako su umornije. Zato ne ostavljajte bebu dugo budnima.

09/08/2021 18:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments