Nove duhovite reči kao posledica Covida!

14/01/2021 12:38

Nove duhovite reči kao posledica Covida!

Ova godina i pandemija virusa donela nam je mnoge nove reči koje su nas zastrašile, ostavile bez nade, deprimirale, non stop se ponavljale pa nam i dosadile kao i sumorni dani u izolaciji, okruženi strahom i panikom. Nije nikad sve tako crno, a i mi ljudi smo čudna vrsta, sve volimo da izvrnemo na smeh. Tako su nastali i veoma smešni i zanimljivi izrazi koji su vezani za virus korone, izolaciju, mirovanje, paniku…koje ćemo zauvek pamtiti a možda i koristiti.

Jezik je odraz stanja i osećanja ljudi. Tako se i momentalno globalno stanje odrazilo na konstantno i često korišćenje određenih reči i izraza, a i nastanka novih. Uspeli smo i iz ove pandemije da stvorimo nešto novo, rodili su se novi izrazi koji opisuju naše novonastalo stanje i osećanje. Ovo su neki od novonastalih i opšteprihvaćenih izraza na engleskom jeziku:

Blursday – bilo koji dan u nedelji koji se ne razlikuje mnogo od prethodnog, praktično se stapa sa prethodnim. Isti, monotoni dani- odražava stanje u karantinu, kada svet stane

Covidiots – kovid-idioti, označava sve one koji se protive pravilima ali i zdravom razumu, u našem jeziku je iz revolta nastao sličan buntovnički izraz „oni zbog kojih na šamponu piše da nije za piće“- korišćen je za one koji su obuzeti panikom, preduzimali i nepotrebne koje više nisu imale veze ni sa virusom a ni logikom.

Doomscrolling – neprestano praćenje sajtova i društvenih mreža u potrazi za lošim vestima, opšta panika je naterala ljude da očajnički tragaju za vestima i informacijama pa ih dovodila i do opsesivne pretrage i provođenja većeg dela dana i noći pred kompjuterima, tabletima i televizorima

Zoombombing – kad stranci upadaju nepozvani na video konferencije. Kako smo svi osuđeni na internet i video sastanke a aplikacija „zoom“ pruža jedan od kvalitetnijih i bržih konekcija i prenosa slike i tona, često su se dešavale zabune ili „namerne zabune“.

Quarantini – simpatičan izraz za koktel koji se konzumira u izolaciji. Obično je to „homemade“ piće, spravljeno mešanjem raznih ostataka pića na koje nalećemo u kući, znalo je biti veoma zanimljivih kombinacija

Coviddivorce – razvod koji je posledivca predugog boravka u kući. Isto tako smo i velik broj beba koje su rođene u većem broju nego obično, ove godine, nazvali plodovima karantina.

Coronacation – neočekivani produženi odmor kući koji je posledica pandemije.

14/01/2021 12:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments