Biser Balkana – Đirokastra

17/05/2021 18:28

Biser Balkana – Đirokastra

Jedan od najlepših gradova u Albaniji je Đirokastra. Grad sa uzanim ulicama od kaldrme i kućama koje datiraju iz 17. i 19. veka zbog čega je i poznat kao “Grad kamena”. Jedan je od bisera Balkana, a koji se od 2005. nalazi i na listi svetske baštine UNESKO-a kao “redak primer dobro sačuvanog otomanskog grada”.

Grad je smešten u podnožju planine Mali i Gjerë (Široka planina). Iako broji tek oko 35.000 stanovnika grad je od velikog značaja za albansku kulturu i istoriju. Tragovi prvih naseobina ljudi u ovom kraju datiraju još iz prvog veka p.n.e. U vreme Viznatije doživljava najveći procvat, jer postaje važan trgovački centar poznat kao “Srebrni grad” – Argyropolis.

pročitajte još i: Konstantin – grad mostova

Među prvim lokacijama koje se izdvaja je Zamak Đirokaster. Lokalno stanovništvo ovaj zamak zovu i imenom Argjiro, po princezi iz albanskog folklora. Prema verovanju, princeza je živela u 15. veku i skočila je sa zamka zajedno sa bebom, kako bi izbegla da ih Osmanlije uhvate žive.

U zamku se moći videti stari tenkovi, topovi…kao i Tunel hladnog rata. Radi se o ogromnom bunkeru u vidu tunela, koji se koristio za prevoz robe i municije. Izgrađen u tajnosti tokom 1960-ih, a ima 80 soba, za koje meštani nisu znali do 1990-tih.

Stari grad, prošaran je krivudavim malim ulicama sa jedinstvenim cik-cak šablonima. U Starom gradu, koji je pod zaštitom UNESKO-a, treba obići kuću Zekata i kuću Skenduli, kao i staru džamiju. U gradu je nekada bilo 15 džamija, međutim kada su komunisti preuzeli vlast, uništili su sve osim te jedne.

možda vas zanima i: U Gradu greha najviše crkava

Bazar je persijska reč i znači “pijaca”. Međutim, ne treba očekivati bazar u tradicionalnom obliku, centar Starog grada je prepun krojačnica, suvenirnica, prodavnica tepiha, kafana i, posebno, gustog saobraćaja.

Najupečatljivija zgrada u Đirokasteru je Kuća Zekate. Trospratnica sa dvostrukom lučnom fasadom i kulama-minaretima, a sagrađana je pre 200 godina za generala osmanske vojske. Kuća je danas muzej. Inače, smatra se da kuća Zekate jedan od najfascinantnijih primera osmanskog stila na Balkanu. Liči na Muslibegovićevu kuću u Mostaru.

 

17/05/2021 18:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments