Trenutak kada je medicina promenila istoriju

09/03/2021 14:42

Trenutak kada je medicina promenila istoriju

Sve do pojave insulina dijabetes je bio smrtonosna bolest. Od nje su mahom umirala dece, bilo je nezamislivo izlečiti se od ovog opakog jedinjenje. Šećer je uništavao organizam i oboleli su polako i bolno propadali i njihovi životi su se mučno gasili. Danas se sa ovom bolešću živi normalno, dijabetičari čak mogu biti uspešni i u sportu. Za ovo je zaslužan pronalazak insulina.

Godina je 1922. i na Univerzitetu u Torontu naučnici su otišli na najtužnije bolničko odeljenje sa decom koja su bila u komi i koja su umirala od dijabetičke ketoze i komplikacija dijabetesa tipa 1.

Samo zamislite sobu punu roditelja koji sede kraj kreveta i čekaju neizbežnu smrt svog deteta. 

Naučnici su prilazili od kreveta do kreveta i ubrizgavali deci novi pročišćeni ekstrakt – insullin. Kad su počeli da ga ubrizgavaju poslednjem komatoznom detetu, prvo dete kome je Insulin ubrizgan, počelo je da se budi. Jedno po jedno, sva su se deca probudila iz dijabetičke kome. 

Soba smrti i mraka postala je svetlo mesto radosti i nade. Za ovaj istorijski trenutak zaslužni su doktor Banting i doktor Best.

Insulin je polipeptidni hormon koji reguliše metabolizam ugljenih hidrata. On inače treba da postoji u našem telu i proizvode ga Lagernansove žlezde u gušterači. Kod dijabetičnog oboljenja ili takozvane šećerne bolesti organizam iz nekog razloga ne luči dovoljno insulina pa je potrebno unositi ga u telo. 

Insulin se danas koristi i za lečenje nervnih obolenja- izazivanjem hipoglikemijskog šoka. Insulin obezbeđuje rast i regeneraciju ćelija i usmerava energiju metaboličkim putevima celog organizma. 

Kanađani Fridrih Banting i Čarls Best su izolovali insulin davne 1921/2. godine, a primarna struktura mu je biohemijskim analizama otkrivena tek 1955. godine i to je uradio Frederik Sanger, dok je Doroti Hodžkin otkrila i njegovu prostornu strukturu 1969. godine.

09/03/2021 14:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments