Prirodni instinkt: Zašto bebe uglavnom ljuljuškamo na levu stranu?

12/01/2018 13:20

Prirodni instinkt: Zašto bebe uglavnom ljuljuškamo na levu stranu?

Prema najnovijim istraživanjima, ljuljškanje beba je mnogo značajnije nego što smo pretpostavili, a u pitanju je instinktivna radnja kod mnogo sisara.

Odavnina je poznato da majke ljudi ljuljaju bebu, a najčešće to čine na levu stranu, jer je ta pozicija idealna kako iz prespektive pogleda, tako i komunikacije, jer se informacije koje vidimo levim predelom očiju procesuiraju u desnoj hemisferi mozga.

Važan je položaj ljuljanja bebe

“Desna hemisfera kontroliše brojne aspekte socijalnog ponašanja i utiče na opšte procesuiranje socijalnih informacija”, navodi se u istraživanju. Uz to, ovaj položaj omogućava majci da primeti i reaguje na ponašanje drugih, jer je desna hemisfera mozga takođe zadužena za prepoznavanje emocija i lica.

Prethodna istraživanja pokazala su da ženski primati, uključujući i ljude, radije mladunce drže na levoj strani, dok druge životinje koje su mobilne po rođenju, poput jelena, kengura i ovaca, se drže uz majku upravo na levoj strani tela.

Nova studija otkrila je fenomen ljuljuškanja bebe u naručju i kod morževa, ali i indijskih letećih veverica, sa tim što i ovi sisari preferiraju da bebu ljuljuškaju u levu stranu.

Ipak, nije jasno da li samo primati imaju običaj da se s detetom maze levom stranom lica, cilju uspostavljanja komunikacije i emotivne veze sa bebom.

 

12/01/2018 13:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments