Pozitivni efekti kućnih ljubimaca na decu

02/11/2021 11:30

Pozitivni efekti kućnih ljubimaca na decu

Brojni su pozitivni efekti koje kućni ljubimci imaju na vaspitavanje dece i razvoj njihovih psihofizičkih sposobnosti. Kućni ljubimci pomažu deci u razvijanju saosećajnosti i komunikacije sa ljudima, uče ih odgovornosti, disciplini, jačaju njihovo samopouzdanje, čine ih bezbrižnom.

Dete i pas

Ljubimci podstiču razvoj verbalnih sposobnosti deteta

Ljubimac je uvek tu da čuje šta dete govori. On je strpljiv „slušač“. Njemu se izdaju naredbe, nekad zaslužuje pohvalu, a nekad i kritiku. Sve to je korisno za razvoj dečjeg govora.

Deca sa ljubimcem postaju saosećajna

Empatija je jedna velika ljudska vrlina. Svaki roditelj bi voleo da njegovo dete izraste u humanog i saosećajnog čoveka koji brine o osećanjima drugih osoba iz svog okruženja. Naučne studije su pokazale da deca između 3 i 6 godina starosti koja su rasla uz neku životinju u znatno većoj meri ispoljavaju znake saosećajnosti od svojih vršnjaka koji nemaju kućnog ljubimca.

Zahvaljujući ljubimcima deca postaju odgovorna

Životinja, kao i čovek, ima svoje potrebe. Mora da jede, voli da šeta, da se igra i da joj neko poklanja pažnju. Deca dobijaju određene zadatke i imaju neke obaveze prema svom ljubimcu. Tako postaju odgovorna. Pritom je važno da zadaci koje dobijaju budu primereni njihovom uzrastu. Na primer, dete od tri godine može da hrani psa ili da pazi da uvek ima sveže vode, ali nije sposobno da ga samo šeta. Tinejdžeri već mogu da potpuno, bez ičije pomoći brinu o svom psu.

Uz ljubimca dete je sigurno u sebe

Deca koja imaju svog ljubimca puna su samopouzdanja i samopoštovanja. Ona su pod stalnom „prismotrom“ svojih roditelja, vaspitača i nastavnika, dok pred kućnim ljubimcima mogu da budu potpuno opuštena, jer oni ne očekuju ništa, puni su odanosti, zahvalnosti i bezuslovne ljubavi prema detetu i treba im samo malo pažnje. Ako im posvećuju dovoljno pažnje i uspešno obavljaju svoje obaveze prema ljubimcima, deca će biti sigurna u sebe i ponosna na svoje mogućnosti.

Ljubimac štiti dete od stresa

Dok dete priča ljubimac ga uvek pažljivo sluša i zato dete stalno razgovara sa njim. Vremenom počinje da mu poverava svoje tajne i opisuje mu svoja osećanja. Tako se dete oslobađa negativnih emocija i nije nervozno i napeto. Takođe, brojna istraživanja dokazala su da maženje kuce ili predenje mace čini da dete bude smireno i spokojno.

Ljubimac i zdravlje

Mnoge su studije utvrdile da ljubimci pomažu detetu da jača svoj imunitet i tako postane otpornije na razna oboljenja. Ali ljubimac može da bude i prenosilac raznih zaraznih bolesti. Zato njegovo zdravlje treba redovno da se kontroliše kod veterinara. Deci treba braniti da ljube kucu ili macu, kao i da ih puštaju da spavaju sa njima u krevetu.

Koji ljubimac je najbolji

Pas je nesumnjivo životinja koja predstavlja najbolji izbor. Međutim, psi zahtevaju i najveću brigu – redovnu šetnju, igranje sa njima i posvećivanje pažnje, a malo dete brzo menja mišljenja i nije spremno da se toliko posveti ljubimcu. Ipak, u većini slučajeva dešava se da se između deteta i psa razvije neraskidivo prijateljstvo, takvo da će ga dete pamtiti celog svog života.

Rase pasa pogodne za decu

Za porodice sa decom najpogodnije su rase poput zlatnog retrivera, labradora, irskog setera, njufaundlera, škotskog ovčara, bigla. To su odani, razigrani i umiljati psi, pri tom dosta inteligentni. Oni će sigurno postati najbolji prijatelj Vašeg deteta.

Ako će pas živeti sa Vama u kući ili stanu, veoma pogodne su one rase koje se ne linjaju i ne izazivaju alergije. Veterinari ih nazivaju hipo-alergenim psima. Tu se ubrajaju: maltezeri, jorkšir terijeri, ši-cu, pudle, jazavičari, patuljasti šnauceri, bišoni, boston terijeri.

Izvor: https://www.mojpedijatar.co.rs/

02/11/2021 11:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments