Špicerov dvorac u Beočinu

24/07/2020 09:33

Špicerov dvorac u Beočinu

Na putu iz Beočina ka Beočin selu, osim nestvarne lepote prirode ovde kako iz Srema ulazite na obronke Fruške Gore obratite pažnju i na neobične istorijske „putokaze“ a potom i totalno zapušteni dvorac Špicer koji se neugledno krije sa desne strane mirnog puta ka Manastiru u Beočin selu.

„Mnogo puta smo prolazili ovuda, tik pored njega i nismo ga primetili“- rećiće većina novosađana, kao i za česmu kojoj se gubi istorijski otisak, a meštani rado piju vodu iz nje i vole tu da se umiju. Ona nagoveštava zamak. Zamak je zaista neverovatne lepote i  nestvarnog okruženja, iako je totalno zapušten i neka jeza vas hvata pri samom prilasku golim izguljenim zidinama, metalnoj- zarđaloj, iskrivljenoj kapiji i visokoj travi iz koje vire delovi nekih dvorišnih ukrasa i uspomena.

Dvorac porodice Špicer je izgrađen 1898. godine za potrebe imućnih nemačkih veleposednika, vlasnika Beočinske cementare. Izgrađen je u stilu eklektičke arhitekture, a projekat za izgradnju je uradio Imre Štajndl koji je radio i zgradu Parlamenta Mađarske u Budimpešti.

Na građevini su primetni elementi kako starih stilova- romantike, gotike, renesanse, baroka, tako i tada modernog pravca, secesije. Unutrašnjost, koja je sad u potpunosti uništena, kažu, bila je u stiliu secesije kljunastih oblika i nastala je nešto kasnije. Najspektakularniji je bio centralni hol kao i veliki park napravljen oko dvorca.

Tokom II Svetskog rata porodica nemačkih veleposednika napušta Beočin a kuću prepušta nemačkoj vosci te je služila kao nemački štab. Posle rata dvorac je nacionalizovan i korišćen kao gradska biblioteka, Dom kulture, sedište rukometnog kluba, radio stanica, dom za vojne invalide i na kraju ekskluzivni restoran sa prenoćištem. Nakon privatizacije preduzeća Podunavlje u čijem je sklopu lepo funkcionisao, objekat je napušten i od tad započinje njegovo naglo propadanje.

Naš poznati pesnik Mika Antić je koristio deo dvorca kao svoj slikarski atelje. Njegov čest gost bio je Pero Zubac.

Danas je dvor ruiniran, tek se nazire njegova posebnost, deo trema se srušio još zime 2011. godine usled obilnih padavina. Od 18. juna 1997. godine dvorac je proglašen spomenikom kulture. 

24/07/2020 09:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments