Šta se dešava sa našim telom kada lažemo?

23/03/2020 15:14

Šta se dešava sa našim telom kada lažemo?

Zašto roditelji plaše decu pričom da ako slažu da će im porasti nos? Da li postoje opravdane laži? Zašto neko ne može da izdrži laž i šta to znači? Postoji li dan kada ne lažemo i zašto učimo decu to da ne rade, ako mi kršimo postavljena pravila?

Ovo su samo neka od pitanja na koja bi bilo korisno da znamo odgovore i zbog svakodnevnih kompleksnih odnosa. 

“Obrnuti efekat Pinokija” – zašto se nos, u stvari, smanji kad lažemo?

Naučnici sa Univerziteta u Granadi utvrdili su da se ljudima kad lažu nos “skupi” jer se ohladi. Ali, nije u pitanju samo nos, u pitanju je čitava “armija” telesne gestikulacije kojoj mozak daje znak da je urađeno nešto obrnuto propisanim društvenim pravilima.

Telo se znoji, neretko samo dlanovi, obrazi se crvene, glas podrhtava, a postoje osobe koje ne mogu da gledaju u oči dok ponavlajaju laž i nekontrolisano se smeju.

Postoje li profesionalni lažovi? 

“Osoba mora da se potrudi ako želi da slaže, da razmišlja(…)”(mondo.rs). Da li to znači da su osobe koje olako lažu inteligentniji od drughi, ili hladnokrvniji?

“Generalno gledano ljudi retko lažu bez razloga”, govorio je dr Boris Đurović za medije. “Naravno, postoje i izuzeci. To su ljudi, najčešće psihopatske strukture ličnosti koje lažu, iako nemaju nikakvu direktnu korist od toga. Oni lažu jer na taj način stiču osećaj moći u odnosu na druge osobe, što za njih predstavlja dovoljnu dobit” (nedeljnik.rs/velike-price).

Ako se oslonimo na ono što je rekao dr Đurović, ne možemo, a da se ne setimo, da su nam istoriju obeležile gomile prezentovanih laži, poluistina i “napumpanih” informacija koje su neobično lako prošle kao istina u javnosti, a izrekao ih je čovek. 

Sa te strane, nikako ne bismo mogli da zaboravimo onu čuvenu Gebelsovu rečenicu “Više puta ponovljena laž postaje istina”. 

Znači li to da je u genetskoj postavi čoveka da ne može da prestane da laže?

Za kraj, a vi razmislite o tome, jednom je Mark Tven rekao da postoje laž, velika laž i statistika. Možda postoji još nešto između?

23/03/2020 15:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments