Najstarije pominjanje Hrista pronađeno u Viminacijumu!

01/07/2020 12:46

Najstarije pominjanje Hrista pronađeno u Viminacijumu!

Najnovije otkriće u Viminacijumu je takozvano “pismo Bogu“, urezano na srebrnom limu i staro oko 1800 godina.

Ovih dana svi pričaju o novom otkriću u arheološkom parku Viminacijuma, a to je najverovatnije najstarije ikad nađeno „pismo Bogu“. Elem ukoliko se potvrdi da je čitanje reči Hrist ispravno, to je najstariji pomen Hrista- izjavljuje dr Miomir Korać. 

Srebrni listić otkriven na lokaciji Viminacijuma ispisan je starogrčkim slovima i tajanstvenima znacima i procenjeno je da je starosti oko 1800 godina. Sa sigurnošću, arheolozi mogu da kažu da je to „pismo Bogu“, koje je bilo pod uzglavljem jedne devojčice sahranjene u olovnom sarkofagu jerusalimskog stila, koji je retkost i nedvosmisleno ukazuje na bliskoistočno poreklo pokojnice. Metalni listić je veličine nokta, pažljivo sedmostruko savijen na veličinu kvadrata od pola centimetra- što znači da je veoma tanak i fin rad, a kad se razvuče on je svega 5.3 sa 3.5 centinetara duživne i širine. Pravi naziv ovog svitka je profilaktička lamela a u njoj se nalazi magijski tekst koji štiti nosioca. Ovakve lamele su otkrivene već 2016. godine isto u Viminacijumu.

Neobično je što se starogrčke reči na listiću iz različitih uglova posmatrano mogu i čitati drugačije. Prema detaljnoj analizi- jedna od tih reči se može čitati i kao Hrist, Hristos ili spasitelj u prevodu. Ukoliko naučnici potvrde da je ovo ispravno čitanje ove reči, to bi bilo prvo pominjanje Hrista u bilo kojoj civilizaciji na svetu. Doktor Korać napominje da bi u tom slučaju otkriće bilo toliko senzacionalno da bi sad bilo greh prerano ga komentarisati.

Ovaj svitak je otkriven pri iskopavanju tri olovna sarkofaga, koji su veoma redak vid sahranjivanja u periodu Rimske imperije. Od 14 000 grobnica iskopanih iz tog doba samo 30 su u vidu ovakvih sarkofaga. U ovakvim sarkofazima su sahranjivani uglednici it istočnih provincija rimskog carstva, sa današnje teritorije Palestine, Sirije i Izraela. Treba napomenuti da je u to vreme, kraj drugog i početak trećeg veka, i hrišćanstvo izgledalo drugačije- bio je to skup šarolikih sekti, a da hrišćanima sebe smatraju  mističi gnostici, čije je prstenje pronađeno na parcelama Viminacijuma, provlači kroz priču dr Korać.

01/07/2020 12:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments