4 načina da ugodite svom detetu

03/04/2018 08:29

4 načina da ugodite svom detetu

Kada je vaše dete tužno, usamljeno ili obeshrabreno, tražiće prave reči utehe. Ponekad je jednostavan gest, poput zagrljaja, najbolji način da mu pokažete koliko je voljeno i zaštićeno.

Povezanost sa roditeljima, maženje i držanje u naručju predstavlja za dete sigurnost i činjenicu da neko brine o njimu.

Možda se vaše dete ne seća vaših neprospavanih noći, dok ste ga nunali ili hranili, gurali u kolicima, ali uvek možete da ga podsetite na taj osećaj sigurnosti i ispunjenosti, kada je tužno ili nesrećno. Holandske studije otkrile su nekoliko zanimljivih načina da oraspoložite vaše dete i pomognete mu da prevaziđe depresivna stanja.

Pojačajte grejanje

Viša temperatura u prostoriji učiniće da dete oseti veću bliskost prema osobi sa kojom je.

U studiji je učestvovala grupa dece uzrasta od 4 do 6 godina. Deci su podeljeni stikeri u boji i rečeno im je da mogu da ih podele sa prijateljima. Deca koja su se nalazila u toplijoj prostoriji bila su voljnija da podele svoje stikere sa prijateljima, za razliku od onih koja su se nalazila u hladnijoj prostoriji. Osećaj toplote deci stvara nesvesno jači utisak sigurnosti, koja seže do najranijeg detinjstva i povezanosti sa roditeljima.

Poslužite supu ili toplu čokoladu

Sigurno mislite da i nema nekog smisla da topla supa može da utiče na nečije emotivno stanje?

Između tela i uma postoji snažna veza, koja može da se kontroliše na razne načine. Prema studiji, jedna grupa učesnika zamoljena je da u rukama drži posudu sa toplom kafom, dok je druga grupa držala ledenu kafu. Učesnici su prošli kroz nekoliko testova, a da pritom nisu znali da su predmet testiranja. Od njih se zahtevalo da prokomentarišu ostale učesnike. Grupa sa toplom posudom imala je veći procenat pozitivnih komentara za kolege u odnosu na drugu grupu.

Mazite svoju decu

Igrajte se sa svojim detetom, umotajte ga u ćebe, mazite se.. Neurolozi su otkrili da deo mozga odgovara pozitivno na toplotu, da viša temperatura utiče na porast raspoloženja i osećaj zadovoljstva kod dece.

Vaše dete oseća sigurnost u vašim rukama, pa osmislite i isplanirajte vreme samo za vas. Otkrijte neke nove zanimljive igre i aktivnosti u kojima možete zajedno da učestvujete.

Zadržite ove male cake za sebe

Ukoliko saopštite svom detetu da će ga ušuškavanje u ćebe učinti raspoloženijim nakon groznog dana u školi, možda će vas čudno gledati i vaše savete bataliti. Uostalom, šta je toplota ćebeta, naspram majčinog zagrljaja. Samo ih zagrlite i recite im da ih volite, svaki dan.

03/04/2018 08:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments