Uskršnji običaji i tradicija

01/04/2021 20:13

Uskršnji običaji i tradicija

Uskrs, koji se računa po Gregorijanskom kalendaru, ove godine je u nedelju 04. aprila, dok će vernici, koji se služe Julijanskim kalendarom, vaskrs proslaviti 02.maja. Uz Božić, Uskrs je verski praznik praćen raznim običajima, a koji se manje ili više razlikuju od zemlje do zemlje, pa čak i od regije do regije.

Simboli Uskrsa

Uskršnji zec – Prema verovanju, zec najavljuje proleće i lepše vreme, jer se pojavljuje u proleće. A tako se i Isus Hrist, nakon muke i smrti, nakon što je vaskrsao, iznenada pojavio među svojim učenicima.  I zbog toga je zec postao glasnik Uskrsa.

Jaja i pilići – Jaje unutar sebe sadrži novi život, koji se rađa probijanjem ljuske. Crvena boja, kojom se najčešće farbaju jaja, simbolizuje Isusovu krv, koja predstavlja žrtvu za otkupljenje ljudskoga roda.

Jagnje – Janje je simbol čoveka, jer je Isus Hrist dobri pastir, koji brine o svom stadu.

Uz uskršnju trpezu, na taj dan se lome jaja udarajući jedno o drugo. Jutro se započinje umivanjem vodom u kojoj je cveće, kako bi lice bilo sveže i čisto cele godine. Međutim, ovo nisu internacionalni običaji, te tako gde god da se praznuje ovaj praznik ima i svojstvenih za taj deo sveta.

pročitajte još i : Farbanje jaja: Nikad lepše i jednostavnije!

Običaji

Grci neguju jedan od najneobičnijih običaja. Ujutro, na Veliku subotu, na grčkom ostrvu Krf tradicionalno se bacaju lonci kao izraz ljutnje zbog Judine izdaje. Vernici kroz prozore bacaju posuđe od keramike, razbijajući ih od pločnike i trotoare. Pojedini kažu da taj običaj potiče iz Mletačke republike, koji su za Novu godinu bacali sve svoje stare predmete. Ali, postoje i oni koji veruju da je bacanje lonaca ustvari pozdrav proleću, simbolizujući nove useve, koji će skupljati u novim posudama.

Norvežani i Danci na Veliku subotu u džepovima nose komadiće beskvasnog hleba. Umotan u belo platno predstavlja im obrok koji će pojesti u ponoć. Skandinavci imaju još jedan vrlo neobičan običaj, a to je da gledaju krimi filmovi i čitaju takve romane za vreme uskršnjih praznika. Te taj period u godini izdavači u Norveškoj koriste za plasman novih naslova poznatim pod imenom – “uskršnji trileri” ili kao Paaskekrimmen.

U Nemačkoj se prave uskršnja drvca na koja se kače ofarbana jaja, a za decu se pripremaju korpice, koje će koristiti u uskršnjoj potrazi za jajima. Po baštama i dvorištima stariji ukućani sakriju slatkiše i jaja koja najmlađi sakupljaju na uskršnje jutro. Paljenjem uskršnje vatre, a lože božićno drvce, slave pobedu proljeća nad zimom.

pročitajte još i  kako da napravite origami korpice za jaja

U Irskoj se zakopava haringa. Na taj način označavaju kraj posta, jer je to bila osnovna hrana u tom periodu. U francuskom gradu Hauxu svake godine se dan posle Uskrsa, razbija oko 4.500 jaja za omlet koji se potom servira na hiljadu tanjira. Žuta boja u Švedskoj predstavlja boju Uskrsa, a svoje domove ukrašavaju brezovim grančicama i ukrasima od perja.

U Poljskoj postoji i običaj polivanja vodom na uskršnji ponedjeljak. A u Finskoj je običaj da se na Uskrs, za sreću, ljudi međusobno udaraju po leđima granama breze, a deca na ulicama lupaju i prave buku. U Španiji se Uskrs smatra najvažnijim festivalom. Proslave počinju sa Cvetnom nedeljom, a završavaju Uskršnjim ponedeljkom. Španci se prisećaju vaskrsnuća s mnogo fanfara i radosti, a u povorkama nose palmine listove ili grane masline.

U Mađarskoj je popularno prskanje i ono se odvija na dan posle Uskrsa, kada mladići polivaju devojke, verujući da voda čisti, leči i pomaže u plodnosti. U Italiji se tradicionalno jede posebna uskršnja torta Torta di Pasqueta. To je slani kolač s kuvanim jajima i španatom. U Firenci postoji običaj – Scoppio del Carro. Naime, velika šarena kola vuče beli vo, a povorka ide do bazilike Santa Maria del Fiore. Nakon crkvene mise, sveštenik u kola ispaljuje raketu u obliku golubice, te tako zapali i vatromet koji je bio smešten u zaprezi.

Jedinstveni običaj u Meksiku je da se kazni izdajica Juda. Meštani prave lutku, koja predstavlja izdajnika, zatim u nju stave petarde i zapale je. Ovaj običaj je zabranjen u velikim gradovima, zbog mnogobrojnih povreda, međutim održao se u manjim sredinama. Meksikanci vole pinjate, pa tako i Uskrs koriste za izradu iste koja je u obliku neke životinje. Brazil je zemlja s najvećom katoličkom populacijom na svetu, a jedan od običaja je da svaki vernik napravi krs od palminih grana.

U nastavku vam predlažemo jedan uskršnji recept u čijoj realizaciji mogu svi ukućani da učestvuju.

 

 

01/04/2021 20:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments