Zasto je čaj omiljeni zimski napitak?

24/12/2020 13:47

Zasto je čaj omiljeni zimski napitak?

Zato što okrepljuje, greje i telo i dušu, pomaže varenje, čisti organizam, smiruje, umiruje, zato što su mnoge biljke i biljne mešavine lekovite….zato što je ispijanje čaja jedan divan ritual star koliko i prve civilizacije i zato što čaj daje neku eleganciju našem danu.

Neverovatna i neočekivana činjenica je da se na svetu najviše pije čaj! Od svih napitaka čaj je ono što ljudi najčešće konzumiraju, gledano na globalnom nivou. Za čajem zaostaje i kola i kafa, u svakom smislu. Sem što je i dalje najpopularnije piće na planeti, čaj je i mnogo stariji od kafe – čak neke 3000 godine prednjači. Neobično je da čaj kaska jedino u Evropi gde je stigao tek u XX veku i to u Jemen.

Ovo piće koje je još kineski car Šen Nung prozvao „Božanskim isceljivačem“, čak i u Brazilu – poznatom po uzgoju kafe, prednjači po količini ispijanja nad njom. Mnogi će okriviti Istok koji jeste poznat po proizvodnji i izvozu biljke čaja ali recimo Seul je ipak grad gde se pije najviše kafe na svetu. Svet je sve izbrkao vremenom ali je činjenica da je Kina i dalje najveći izvoznik čaja a druga na svetu je Indija po proizvodnji sa posebno naglašenim vrstama čaja Assam i Darjeeling- omiljenih čajeva kraljice Elizabete.

Drugi veliki krivac bi bio Engleska koja je čak i obroke merila prema ispijanju čaja. Englezi su dugo jeli dva puta dnevno, treći obrok ili čuveni „branč“ uvela je grofica od Bedforda koja je ipak poželela da nešto prezalogaji uz ispijanje čaja i tračeve sa prijateljima pa je počela uz čaj da služi i kafu. Danas Englezi popiju 165 miliona čaja dnevno u proseku, ali oni nisu ti koji popiju najviše čaja na svetu – njih su „ušili „ komšijski Irci.

Englezi samo imaju dugu istoriju sa ovim napitkom i svim dodacima i načinima posluživanja. Recimo u Engleskoj je važilo da plebejci, ili sirotinja piju jake i crne čajeve a da bogati piju veoma lake note. 

Isto tako su nas Englezi naučili da dodajemo mleko čaju. I ne to nije u početku bilo radi ukusa- kako su čaj služili u finom tankom porcelanu, on bi često znao pući od vrućine čaja, te su napitku od vrele vode dodavali hladno mleko da spreče katastrofu.

Japanci su mišljenja da onaj ko ne pije čaj ne zna šta je istina i lepota pa se čudom čude ljudima koji dođu u Japan a ne postanu zavisni od njihovog posebnog rituala pripremanja i konzumiranja čaja.

24/12/2020 13:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments